AcasăȘTIRI EXTERNECriza energetică: Italia pariază pe primele turbine eoliene din Mediterana

Criza energetică: Italia pariază pe primele turbine eoliene din Mediterana

Primele turbine eoliene din Marea Mediterană încep să se vadă în largul coastei italiene, un simbol al speranței pentru o Europă care se confruntă cu o criză energetică majoră exacerbată de războiul din Ucraina.

Odată finalizat, acest parc eolian situat în Puglia se va extinde în fața portului Taranto, oraș cunoscut până acum pentru oțelăriile sale gigantice poluante.

Invazia rusă în Ucraina a  determinat Uniunea Europeană să se angajeze să-și reducă drastic dependența de gazul rusesc, în special prin accelerarea producției de energii regenerabile.

Italia este unul dintre cei mai mari consumatori de gaz din Europa, importă 95%, inclusiv 45% din Rusia. “Investiția accelerată în energii regenerabile este singura soluție pe termen scurt”, a declarat premierul Mario Draghi, menționând că țara sa intenționează să renunțe la gazul rusesc până în 2025.

Parcul Beleolico din Taranto va avea zece turbine  capabile să alimenteze 21.000 de locuințe. Renexia, compania care administrează proiectul, mai are în plan 190 de turbine în largul coastei Siciliei, care vor furniza  energie la 3,4 milioane de familii.

În plus, Guvernul italian a dat undă verde pentru șase noi parcuri eoliene pe uscat, din Sardinia până în Basilicata (sud), în timp ce se angajează să deblocheze „câteva zeci de gigawați de energie eoliană offshore”.

Ministerul Tranziției Ecologice din Italia a primit 64 de manifestări de interes pentru parcuri eoliene offshore.

Mediterana este o mare în care traficul este foarte dens, fiind în același timp cea mai sensibilă din Europa la schimbările climatice. Ultilizarea turbinelor  i-a crescut însă potențialul. Franța tocmai a lansat prima licitație pentru un parc eolian offshore plutitor, iar alte țări din regiune, precum Grecia și Spania, iau în considerare proiecte similare.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
404 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger