AcasăȘTIRI EXTERNECriză energetică, inflație, scumpiri. FMI: „Perspective economice mai sumbre decât se aștepta”

Criză energetică, inflație, scumpiri. FMI: „Perspective economice mai sumbre decât se aștepta”

Criză energetică, inflație, scumpiri. FMI: „Perspective economice mai sumbre decât se aștepta” / Foto: printscreen

Perspectivele economice mondiale sunt chiar mai sumbre decât se preconiza luna trecută, a anunțat duminică Fondul Monetar Internațional, citând o înrăutățire constantă a sondajelor în rândul directorilor de achiziții din ultimele luni.

Fondul Monetar Internațional (FMI) a pus perspectivele mai sumbre pe seama înăspririi politicii monetare declanșate de inflația persistentă, ridicată și generalizată, a impulsului slab de creștere economică din China și a întreruperilor continue ale aprovizionării și a insecurității alimentare cauzate de invazia făcută de Rusia în Ucraina.

Mediu politic „neobișnuit de nesigur”

Luna trecută, creditorul mondial și-a redus prognoza de creștere globală pentru 2023 la 2,7%, de la o prognoză anterioară de 2,9%. Într-un blog pregătit pentru un summit al liderilor G20 din Indonezia, FMI a afirmat că indicatorii recenți „confirmă faptul că perspectivele sunt mai sumbre”, în special în Europa.

FMI a precizat că indicii recenți ai managerilor de achiziții care măsoară activitatea din sectorul manufacturier și din cel al serviciilor au semnalat o slăbiciune în majoritatea economiilor majore ale Grupului celor 20, activitatea economică urmând să se contracte, în timp ce inflația rămâne încă foarte ridicată.

„Indicatorii pentru o proporție tot mai mare de țări din G20 au scăzut de la teritoriul de expansiune de la începutul acestui an la niveluri care semnalează contracția”, a declarat FMI, adăugând că fragmentarea globală s-a adăugat la „o confluență de riscuri de scădere”.

„Provocările cu care se confruntă economia mondială sunt imense, iar indicatorii economici în scădere indică noi provocări în continuare”, a spus FMI, adăugând că mediul politic actual este „neobișnuit de nesigur”, informează Swissinfo.

O agravare a crizei energetice din Europa ar afecta grav creșterea economică și ar crește inflația, în timp ce o inflație ridicată prelungită ar putea determina majorări ale dobânzii de politică monetară mai mari decât se preconiza și o înăsprire suplimentară a condițiilor financiare globale.

Acest lucru, la rândul său, ar reprezenta „riscuri tot mai mari de criză a datoriilor suverane pentru economiile vulnerabile”, a declarat FMI. Evenimentele meteorologice din ce în ce mai severe ar afecta, de asemenea, creșterea economică la nivel mondial, a mai spus FMI.

author avatar
Tudor Borcea
195 afisari
Zenville

Ultimele știri

Veşti bune pentru românii care desfăşoară aceste activităţi profesionale. Ocupaţia lor se va calcula la vechimea în câmpul muncii

Conform unei propuneri legislative recent înregistrată la Senat, pentru care inițiatorii cer adoptarea în procedură de urgență, se prevede egalizarea tratamentului dintre contractul de...

Emmanuel Macron, la un pas să ducă NATO în conflict direct cu Rusia. Preşedintele Franţei a vorbit din nou despre un eventual război

Emmanuel Macron a vorbit despre un eventual război într-un videoclip de campanie electorală. Președintele Franței susține campania pentru alegerile europene a lui Valérie Hayer,...
proger