AcasăȘTIRI EXTERNECriza energetică în UE. Plafonarea prețului la gaze sparge „solidaritatea europeană” /...

Criza energetică în UE. Plafonarea prețului la gaze sparge „solidaritatea europeană” / Turnul Babel, plătit de contribuabil

Criza energetică în UE. Plafonarea prețului la gaze sparge „solidaritatea europeană” / Turnul Babel, plătit de contribuabil / Foto: printscreen

Problema modului, a momentului și a oportunității de a plafona prețurile la gaze va domina din nou, miercuri, o reuniune a țărilor din Uniunea Europeană, acestea încercând să elaboreze un plan comun pentru a face față creșterii prețurilor la gaze.

Cele 27 de state membre ale UE își pregătesc planul de acțiune pentru a controla creșterea prețurilor la energie și pentru a proteja consumatorii de facturile ridicate, în timp ce Europa se îndreaptă spre o iarnă cu penurie de gaz rusesc și amenințarea recesiunii.

„Soluțiile naționale nu sunt calea de urmat”

„Trebuie să găsim o soluție rapidă care să fie aplicabilă întregii UE”, a declarat un oficial de rang înalt din cadrul blocului comunitar. „Soluțiile naționale nu sunt calea de urmat”.

Miniștrii europeni ai energiei se vor reuni miercuri la Praga pentru a încerca să ofere instrucțiuni mai clare cu privire la măsurile de urgență pe care Comisia Europeană ar trebui să le propună. Dar țările nu reușesc încă să ajungă la o decizie.

Cei mai mulți doresc o plafonare a prețului la gaze, care este cu aproape 90% mai mare decât în urmă cu un an, dar nu sunt de acord cu modul de implementare a acesteia. Unele țări, inclusiv Germania, cea mai mare piață de gaze naturale din Europa, se opun în continuare, scrie Boursorama.

Discuțiile dintre liderii UE de săptămâna trecută nu au contribuit prea mult la clarificarea pașilor următori. Aceste discuții „au mers în toate direcțiile”, a declarat un diplomat al UE, referindu-se la numeroasele opțiuni aflate pe masă, inclusiv un plafon de preț pentru toate gazele, gazul transportat prin conducte sau gazul utilizat doar pentru a genera electricitate. Un alt diplomat UE a declarat că nu a reieșit niciun „semnal unitar” din discuțiile liderilor. „Aș spune că așteptările sunt scăzute”, a spus el despre reuniunea de miercuri.

Modelul Spaniei

Alții au fost mai optimiști în privința posibilității unui acord. Înaltul oficial UE a declarat că țările înclină spre „modelul Iberic” de plafonare a prețului gazului utilizat pentru producerea de energie, ca soluție rapidă.

Spania și Portugalia au implementat sistemul în iunie, ceea ce a contribuit la reducerea prețurilor locale la electricitate. Ideea a fost susținută de alte țări, deși există îngrijorări că ar putea duce la o creștere a cererii de gaz în UE, deoarece consumul de gaz al Spaniei a crescut ca urmare a acestui fapt.

Statele membre ale UE au adoptat deja măsuri de urgență referitoare la veniturile excepționale din energie, la umplerea obligatorie a rezervoarelor de gaz și la limitarea cererii de energie electrică, pentru a face față creșterii prețurilor la energie cauzate de reducerea livrărilor de gaz de către Rusia, de la invazia acesteia în Ucraina.

Însă presiunea pentru adoptarea de noi măsuri la nivelul UE a crescut după ce Germania a declarat că va cheltui până la 200 de miliarde de euro pentru a-și proteja consumatorii și întreprinderile de costurile ridicate ale energiei, ceea ce a provocat reacții din partea unor țări care consideră că sprijinul național este inegal.

author avatar
Tudor Borcea