AcasăȘTIRI EXTERNECRIZA ENERGETICĂ. Facturile la energie îngroapă spitalele din Germania. Zeci de clinici...

CRIZA ENERGETICĂ. Facturile la energie îngroapă spitalele din Germania. Zeci de clinici în pragul falimentului

energieCRIZA ENERGETICĂ. Facturile la energie îngroapă spitalele din Germania. Zeci de clinici în pragul falimentului

Mai multe spitale din Germania se confruntă cu un risc în creştere de faliment din cauza costurilor ridicate ale energiei, a atenţionat ministrul sănătăţii, Karl Lauterbach.

„Dacă nu luăm măsuri rapid şi realmente în mod drastic, vor fi închideri” de clinici, a declarat duminică ministrul.

Spitalele nemțești, deficit de 15 miliarde de euro

Mai devreme în această săptămână Federaţia germană a spitalelor a făcut apel la autorităţi să ia măsuri neîntârziate pentru a opri potenţialele închideri de clinici, susţinând că sectorul spitalicesc se confruntă cu un deficit de finanţare pentru materiale şi energie de circa 15 miliarde de euro în acest an şi anul viitor.

Întrebat pe ce se bazează aceste estimări, Karl Lauterbach a admis că „spitalele vor fi puse în faţa unei probleme foarte grave cu lichidităţile în următoarele câteva luni”.

Ministrul s-a arătat sceptic în ceea ce privește apelurile pentru un fond special pentru spitale, analog cu fondul de 100 de miliarde pentru cheltuieli militare suplimentare. „Nu putem introduce un fond special pentru fiecare zonă”, a spus el. Trebuie să fim atenți acolo, a spus el. „La urma urmei, totul trebuie să fie plătit.”

La începutul săptămânii, Asociația Spitalelor Germane a cerut politicienilor să acționeze rapid. În caz contrar, a spus acesta, numeroase spitale vor fi amenințate cu închiderea din cauza urgenței economice. O plafonare generală a prețului gazelor doar în martie nu ar fi un ajutor adecvat.

author avatar
Andreea Vlad