AcasăȘTIRI EXTERNECriza energetică, doar pentru contribuabili. Profiturile Big Oil egalează Apple. Biden: „Au...

Criza energetică, doar pentru contribuabili. Profiturile Big Oil egalează Apple. Biden: „Au făcut mai mulți bani decât Dumnezeu în acest an”

Criza energetică, doar pentru contribuabili. Profiturile Big Oil egalează Apple. Biden: „Au făcut mai mulți bani decât Dumnezeu în acest an” / Foto: printscreen

Compania petrolieră ExxonMobil a raportat un profit trimestrial de aproape 20 de miliarde de dolari, cu 4 miliarde de dolari mai mult decât prognozaseră analiștii, aproape egalând profitul gigantului tehnologic Apple.

Profitul de 19,7 miliarde de dolari al gigantului petrolier din SUA pentru al treilea trimestru a spulberat așteptările și chiar a depășit profitul record de 17,9 miliarde de dolari raportat pentru trimestrul precedent, devenind astfel cel mai recent producător de combustibili fosili care se bucură de profituri în creștere.

Războiul din Ucraina, Eldorado pentru giganții petrolieri

Aceasta la o zi după ce al nume greu din Big Oil, Shell, a anunțat profituri globale de 9,5 miliarde de dolari între iulie și septembrie.

Consumatorii și întreprinderile s-au confruntat cu facturi energetice în creștere de la invazia Rusiei în Ucraina la sfârșitul lunii februarie, în același timp în care companiile petroliere au înregistrat profituri record datorită prețurilor ridicate la petrol și gaze naturale.

Sancțiunile occidentale impuse Rusiei au împins cele mai mari economii ale lumii să caute energia în altă parte, iar exporturile de gaze și petrol din SUA către Europa au crescut, ceea ce a pus companiile petroliere pe calea unor câștiguri record.

Profitul ExxonMobil din perioada iulie-septembrie a adus-o la mică distanță de cei 20,7 dolari obținuți de Apple în aceeași perioadă, scrie The Guardian.

Compania a declarat că profiturile sale – duble față de cele realizate de Shell în aceeași perioadă – au fost rezultatul „performanțelor puternice în ceea ce privește volumul, inclusiv volumele record de rafinare, controlul riguros al costurilor și realizările mai mari de gaze naturale”.

Compania a precizat că acest lucru a mai mult decât compensat prețurile mai mici ale țițeiului și marjele de rafinare mai slabe din industrie. Prețul petrolului a scăzut de la maximul de 120 de dolari pe baril de Brent din iunie la aproximativ 96 de dolari, în timp ce prețul gazelor naturale a scăzut, de asemenea, la aproximativ 70% mai puțin decât maximul atins la sfârșitul lunii august.

Prețurile ridicate ale energiei au provocat îngrijorare în rândul consumatorilor și au atras, de asemenea, atenția politicului. Președintele SUA, Joe Biden, a declarat în iunie: „Ne vom asigura că toată lumea cunoaște profiturile Exxon”. El a adăugat: „Exxon a făcut mai mulți bani decât Dumnezeu în acest an”.

 

author avatar
Tudor Borcea