AcasăȘTIRI EXTERNECriza energetică din Europa obligă Marea Britanie să-și închidă fabricile

Criza energetică din Europa obligă Marea Britanie să-și închidă fabricile

Criza energetică a Europei a forțat un important producător de îngrășăminte să oprească două uzine britanice, primul semn că o creștere record a prețurilor la gaz și electricitate amenință să încetinească redresarea economică a regiunii.

CF Industries Holdings Inc. a anunțat că oprește operațiunile la complexele sale din Billingham și Ince din cauza prețurilor ridicate ale gazelor naturale, fără estimări pentru momentul în care va relua producția.

Miscarea vine în timp ce Europa se confruntă cu o presiune extremă în ceea ce privește aprovizionarea cu energie, prețurile la gaz și electricitate batând recorduri zi de zi.

Continentul nu mai are timp pentru a reumple instalațiile de depozitare înainte de începerea iernii, deoarece fluxurile de la furnizorii de top Rusia și Norvegia rămân limitate. Există, de asemenea, o luptă pentru transporturile de gaze naturale lichefiate, Asia achiziționând volume mari pentru a-și satisface propria cerere.

Criza ar putea avea consecințe economice severe. Prețurile în creștere expun riscul întreruperilor de curent în această iarnă, avertizează Bloomberg, citând o analiză Goldman Sachs Group.

Întreruperile vor duce la creșterea prețurilor la energie, adăugând la costurile pe care întreprinderile le suportă deja pentru materiile prime.

Prețurile ridicate la energie creează „o presiune inflaționistă asupra oricărui alt cost”, care va ajunge să fie transferată clienților, a declarat Pascal Leroy, vicepreședintele Roquette Freres SA, o companie de prelucrare a produselor alimentare din nordul Franței.

Și Tereos, cel mai mare producător de zahăr din Franța, a avertizat asupra creșterii prețurilor la gazele naturale, ceea ce va crește costurile de producție “la un nivel extraordinar”.

Piețele energetice din Europa sunt doar ultimul exemplu al taxei pe care prețurile crescânde ale materiilor prime le au asupra economiei globale, stârnind îngrijorări cu privire la evoluția durabilă a inflației.

author avatar
Radu Jacotă
625 afisari

1 COMENTARIU

  1. Si ce vreti sa ne spuneti cu asta, ca si altii, vai, o duc greu, uite ca-si inchid fabricile. Da, le-nchid ca au ce, noi le-am „inchis” direct la fier vechi, iar acum ne mai avand ce inchide, inchidem robinetii din locuinte sau ochii mai repede sa scape superman de noi.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger