Criza energetică din Europa este pe cale să devină una globală și, ca de obicei, românii vor deconta facturilor marilor jucători din piață. Cu un sector privatizat pe genunchi, am ajuns în 2021 să depindem de importuri pentru a satisface nevoile consumatorilor; în același timp, o bună strategie ni s-a spus că este închiderea minelor de cărbune din Valea Jiului, considerate nerentabile și poluante. Azi, Europa aleargă după resurse de cărbune, iar China și SUA dau bătălii uriașe să acapareze acest sector din piața energetică.
Într-o lume globalizată, crizele energetice cu greu pot rămâne la un nivel regional pentru foarte mult timp, mai ales într-un context de lanțuri de aprovizionare deteriorate. Șocul care a debutat în Europa la începutul acestei luni este acum în drum spre America. Deocamdată, totul e bine cu unul dintre cei mai importanți producători de gaze din lume. Exportatorii americani s-au bucurat de o creștere solidă a cererii în Asia și Europa, asta și fiindcă redresarea economică a împins cererea de energie electrică spre limite tot mai ridicate. Potrivit unui raport recent al Financial Times, există un adevărat război al licitațiilor între cumpărătorii asiatici și cei europeni pentru livrările americane de gaze naturale lichefiate; iar asiaticii câștigă.
De asemenea, și exporturile de cărbune sunt în creștere, mai ales după ce între Australia (unul dintre marii vânzători din piață) și China au apărut majore neînțelegeri. Dar oferta se strânge, iar America raportează că exporturile de cărbune cocsificabil au scăzut în august cu până la 20,3% față de luna precedentă.
Toate acestea sunt vești proaste, pe măsură ce se apropie iarna. Wall Street Journal scrie că explozia prețurilor la energie electrică în Europa va fi următorul cartof fierbinte importat de Statele Unite. Datele WSJ arată că reaprovizionarea inventarului de gaze al SUA a fost sub ratele medii pentru acest sezon, iar gazul depozitat la începutul lunii septembrie, cu 7,4% sub media pe ultimii cinci ani. În fine, și stocurile de cărbune sunt scăzute din cauza exporturilor tot mai puternice (prețul cărbunelui termic este de trei ori mai mare decât în urmă cu un an).
Conform celor de la Energy Information Administration, stocurile de cărbune din toată lumea vor scădea la mai puțin de jumătate din nivelurile de inventar precedente. Anul trecut, cererea de energie era „gripată” din cauza pandemiei, dar în 2021 economiile trag din nou pe toți cilindrii. În context, nu este de mirare că prețurile la energie electrică au explodat.
Din păcate pentru Europa, veștile nu sunt tocmai bune; iar România este, ca de obicei, „victimă” în acest meci. Criza energetică nu doar că va continua, dar se va extinde și în SUA, acolo unde deja se vorbește despre implicarea guvernului pentru ca producătorii de gaze să reducă exporturile, întărind rezervele interne. O asemenea manevră (solicitată de companii producătoare de produse chimice, alimente și materiale de construcții) ar limita exportul de gaze naturale lichefiate din SUA, declanșând o nouă explozie a prețurilor pe piața energetică europeană.
Sa revina la legra dinainte sa o schimbe nenea virgil care habar n are ne spune noua cati mp avem la casa sa ne dea pretul la consum??? Tradatorul!!!