AcasăȘTIRI EXTERNECriza energetică dă drumul la cererea de petrol

Criza energetică dă drumul la cererea de petrol

Criza energetică globală ar putea crește cererea de petrol cu ​​500.000 de barili pe zi (bpd). De asemenea, inflația va  încetini redresarea economică, a declarat Agenția Internațională pentru Energie.

„Prețurile record pentru cărbune și gaz, împreună cu întreruperile intermitente, împing sectorul energetic și industriile cu consum intensiv de energie să apeleze la petrol pentru a continua să funcționeze”, explică organizația internațională în raportul său lunar.

„Creșterea prețurilor la energie alimentează și presiunile inflaționiste care, împreună cu întreruperile de curent, ar putea duce la o scădere a activității industriale și la o încetinire a redresării economice.”

Acești factori ar trebui să contribuie la readucerea cererii globale de petrol la nivelurile pre-pandemice anul viitor.

Raportul specifică faptul că producția cartelului OPEC în al patrulea trimestru este de așteptat să fie cu 700.000 bpd sub cea estimată pentru aceste țări, ceea ce implică o cerere mai mare decât oferta, cel puțin până la sfârșitul anului.

Creșterea cererii în al treilea trimestru a condus la cea mai mare scădere a stocurilor de produse petroliere din ultimii opt ani, iar rezervele OECD sunt cele mai mici de la începutul anului 2015.

Un baril de 100 USD? Putin zice “da”

Președedintele rus Vladimir Putin susține că  prețurile petrolului ar putea ajunge la 100 de dolari pe baril, în contextul scumpirilor în lanț pe piața energiei.

Futures-ul brut din West Taxas Intermediate(WTI), valoarea de referință a țițeiului american, a trecut de 80 de dolari pe baril, pentru prima dată din noiembrie 2014.

Dar Putin, liderul uneia dintre cele mai mari națiuni producătoare de petrol din lume, crede că  prețul poate merge chiar mai sus. Când a fost întrebat de CNBC dacă WTI ar putea ajunge la 100 de dolari pe baril, el a spus: „Da, acest lucru este posibil”.

La începutul acestei luni, OPEC și membri aliați, cunoscuți sub numele de OPEC +, au decis să-și păstreze poziția neaccelerând producția, în ciuda presiunii din partea altor state.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
166 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger