AcasăȘTIRI EXTERNECriza energetică a Europei vine și pentru restul lumii

Criza energetică a Europei vine și pentru restul lumii

Iarna aceasta lumea se va lupta pentru ceva care este invizibil, dar rareori atât de vital – și cu o ofertă alarmant mai scurtă.

Națiunile se bazează mai mult decât oricând pe gazele naturale, necesare consumatorilor și industriilor forțate să renunțe la cărbune.

Dar nu există suficient gaz pentru a alimenta recuperarea post-pandemică și pentru a reumple stocurile epuizate înainte de lunile reci.

Criza din Europa prezice probleme pentru restul planetei, deoarece lipsa de energie a continentului face ca guvernele să avertizeze că fabricile vor fi obligate să închidă.

Inventarele la depozitele europene sunt la niveluri istorice scăzute pentru această perioadă a anului. Fluxurile din Rusia și Norvegia au fost limitate.

Centralele nucleare îmbătrânite ale Europei sunt eliminate treptat sau sunt mai predispuse la întreruperi – ceea ce face ca gazul să fie și mai necesar și scump. Nu este de mirare că prețurile au crescut cu aproape 500% în ultimul an și se tranzacționează aproape record.

Unii producători de îngrășăminte din Europa au redus producția, urmând să urmeze mai multe, amenințând cu creșterea costurilor pentru fermieri și cu potențialul de a urca inflația alimentară globală. În Marea Britanie, prețurile ridicate la energie au forțat mai mulți furnizori să renunțe la afaceri.

Prea târziu pentru aprovizionare

Chiar și o iarnă în mod normal rece în emisfera nordică este de așteptat să ducă la creșterea prețurilor la gazele naturale în întreaga lume.

În China, utilizatorii industriali, inclusiv producătorii de aluminiu, sticlă și ciment, pot răspunde crescând prețurile; gospodăriile din Brazilia se vor confrunta cu facturi costisitoare de energie electrică. Economiile care nu își pot permite combustibilul – cum ar fi Pakistanul sau Bangladesh – ar putea pur și simplu să se oprească.

Utilitățile și factorii de decizie politică se roagă pentru temperaturi blânde, deoarece este deja prea târziu pentru a crește aprovizionarea, notează Bloomberg. Perspectiva accelerării costurilor energetice, coroborată cu lanțurile de aprovizionare suprasolicitate și prețurile la alimente la maximele deceniilor, ar putea face mai mulți bancheri centrali să se întrebe dacă saltul inflației este la fel de tranzitoriu pe cât sperau. Comercianții vor diseca cu atenție fiecare prognoză meteo publicată de acum până în decembrie.

“Dacă iarna este de fapt rece, îngrijorarea mea este că nu vom avea suficient gaz pentru încălzire în anumite părți ale Europei”, a declarat Amos Hochstein, consilierul principal pentru securitate energetică al Departamentului de Stat al SUA.

În Asia, importatorii de gaze naturale lichefiate plătesc prețuri record de aprovizionare pentru această perioadă, unii încep să scoată combustibili mai murdari, cum ar fi cărbunele și motorina pentru încălzire, în cazul în care nu obțin suficient.

China, cel mai mare cumpărător de gaze naturale din lume, nu a umplut stocurile suficient de repede, chiar dacă importurile sunt aproape duble față de anul trecut.

Mai multe provincii chineze raționalizează deja electricitatea către industrii pentru a îndeplini obiectivele președintelui Xi Jinping privind eficiența energetică și reducerea poluării.

Dacă fabricile chineze trebuie să se confrunte cu lipsuri de energie pe scară largă, prețurile globale pentru oțel și aluminiu vor crește.

Continentele, în foame de GNL

În prezent, se desfășoară o cursă între Asia, Europa, Orientul Mijlociu și America de Sud pentru transporturile de gaz lichefiat(GNL)  de la exportatori precum Qatar și SUA.

„Avem o cerere imensă de la toți clienții noștri și din păcate nu putem răspunde tuturor ”, a avertizat Saad Al-Kaabi, ministrul energiei din Qatar.

Consumatorii industriali de energie din Statele Unite au solicitat Departamentului Energiei să reducă exporturile până când nivelul de stocare revine la normal, o mișcare care ar putea exacerba penuria în străinătate.

Înainte, oamenii acordau puțină atenție prețului de piață al gazelor. Nu este ca petrolul, unde o decizie rapidă a OPEC va afecta aproape imediat cât plătesc la pompă. În această iarnă, este probabil ca lumea să afle cât de mult depinde economia globală de gazul natural.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
241 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger