AcasăȘTIRI EXTERNECriza energetică a Europei și comoara îngropată de 1.000 de miliarde de...

Criza energetică a Europei și comoara îngropată de 1.000 de miliarde de euro a Olandei

Criza energetică a Europei și comoara îngropată de 1.000 de miliarde de euro a Olandei / Foto: printscreen

În pofida creșterii galopante a prețurilor la energie și a lipsei de aprovizionare cu gaze naturale în Uniunea Europeană, guvernul din Olanda a luat decizia de a închide puțurile de gaze naturale din regiunea Groningen.

Zăcământul este unul dintre cele mai mari din lume, cu o valoare de până la 1.000 de miliarde de euro. Dar, deocamdată, este o comoară care va rămâne neexploatată în viitorul apropiat.

Șocul energetic și șocul seismic

Motivul pentru care a fost luată această decizie a fost din cauza șocurilor seismice declanșate de extracția de gaze din zonă. Până în prezent au fost înregistrate aproximativ 1200 de cutremure, iar aproximativ 27.000 de locuințe au fost grav avariate și considerate nesigure pentru a fi locuite. Aceasta este opinia lui Jan Wigboldus, președintele Consiliului Groningen Gas, un grup care reprezintă organizațiile societății civile din regiunea afectată.

Însă un număr tot mai mare de experți îndeamnă guvernul să își revizuiască decizia și să prelungească extracția de gaze cel puțin pentru încă câțiva ani. Potrivit acestora, acest lucru ar putea contribui la asigurarea unei viitoare aprovizionări cu gaze și la scăderea prețurilor la energie.

Machiel Mulder, profesor de reglementare a piețelor energetice la Universitatea din Groningen a declarat: „Câmpul ar putea fi redeschis în cazul unei situații de urgență. Astfel, atunci când locuitorii din Germania, Estonia sau alte țări se confruntă cu adevărat cu o penurie de gaz, aceasta este o situație de urgență. Și atunci se va reconsidera decizia de a redeschide câmpul de gaz din Groningen pentru a produce mai mult”, informează Euronews.

O alternativă la extracția de gaze pe plan intern este importul de gaze din străinătate. Olanda a pus în funcțiune un terminal suplimentar de GNL. Alte țări – cum ar fi Germania și Franța – creează, de asemenea, noi infrastructuri pentru a importa gaz natural lichefiat.

Aproximativ 81.000 de locuri de muncă sunt legate de industria olandeză a serelor, iar jumătate dintre companii se confruntă cu probleme financiare din cauza creșterii prețurilor la gaze. Extinderea extracției din câmpul de gaze din Groningen ar putea să le ușureze situația, dar industria ia, de asemenea, măsuri pentru a se adapta la noua realitate.

Dar vor fi suficiente acțiuni ca aceasta? Olanda și-a relansat centralele electrice pe cărbune, ceea ce reprezintă o veste proastă pentru climă. Folosirea gazului din Groningen ar fi mai puțin dăunătoare pentru mediu, dar, cel puțin pentru moment, nu pare probabil ca guvernul să își schimbe decizia.

author avatar
Tudor Borcea
17.782 afisari

12 COMENTARII

  1. La cat ”bine” au facut astia Europei si mai ales noua, o ”scufundare” ar fi chiar benefica….

  2. Nu se pune problema nici chiar așa, raul dorit nu aduce nimănui nici un avantaj ba din contră.
    Posibil ca această nație să fie așa din varii motive iar răutatea aruncata pe noi să aibă cauze patologice.
    Noi trebui sa ne vedem de-ale noastre, că însăși împotriva noastră lucrează chiar cei din fruntea statului,servicii și alții.

  3. Deh, e rău cu gaze scumpe, dar și să cadă casele pe oameni e rău…

  4. Sau străduit din răsputeri sa le distrugă pe ale noastre, …..câte centrale pe cărbune mai avem ?
    Erau în fiecare cartier pentru a asigura apa caldă și căldură….
    Câte mai avem pentru a asigura energia ? Aproape de zero….
    Rușine Olanda și Getmania !!@🤬🤬🤬🤬🤬

  5. Cămările pământului sunt pline cu resurse pe care Marele Creator le-a pus acolo. Dar noi oamenii suntem limitați în a face ce este bine. Mai degrabă suntem predispuși la rău. Dar va veni un timp când totul va fi bine. Regatul lui Dumnezeu va prelua în curând controlul asupra pământului și va face ordine perfectă. Atunci se va trăi în armonie deplină pe pământ!

      • Ce am spus eu este cerut în rugăciunea Tatăl nostru. Numai că din cauză că oamenii rostesc rugăciunea respectivă folosind cuvinte arhaice, nu înțeleg ei înșiși ce cer. În loc să spunem:,,Vie Împărăția Ta, facă-se voia Ta, precum în cer așa și pe pământ”, corect și clar este să spunem așa:
        ,,Să vină Împărăția Ta. Să se facă voința Ta, precum în cer așa și pe pământ”.
        În unele traduceri foarte moderne ale Bibliei, această parte a rugăciunii este redă astfel:,,Să vină Regatul Tău. Să se facă voința Ta, precum în cer, așa și pe pământ”. (Biblia, Traducerea lumii noi, în Evanghelia după Matei, capitolul 6 cu versetul 10. În versetele 9-13 este rugăciunea integrală.)
        Biblia abundă în detalii profetice care arată că vor veni vremuri minunate pe pământ. Nu va mi fi suferință, nici moarte. Oamenii ascultători de Dumnezeu vor trăi veșnic tineri, frumoși și sănătoși în pace deplină pe pământ. Cu siguranță că atunci toate resursele pământului vor fi folosite corect și echilibrat. Nu se va mai face niciun abuz și nicio răutate. (Revelația 21:3-5)

          • Nu sunt prostii!
            Există un Dumnezeu care ne-a creat. El nu va tolera la nesfârșit harababura pe care au făcut-o oamenii răi pe pământ. El va interveni și va face ordine și pace.
            Regatul lui Dumnezeu este o Conducere divină care va rezolva toate problemele omenirii.

  6. Olanda sau cu își zice acum, a fost dintotdeauna gica -contra la tot ce este UE. Ar trebuie exit Olanda….

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger