AcasăȘTIRI EXTERNECriza din Ucraina: s-au scumpit aurul, grâul, petrolul și gazele

Criza din Ucraina: s-au scumpit aurul, grâul, petrolul și gazele

Aurul, petrolul și gazele naturale s-au aflat în fruntea unei tendinţe generale de apreciere a materiilor prime după ce președintele Vladimir Putin a emis un decret prin care a cerut Ministerului Apărării să trimită militari în regiunile pro-ruse din Ucraina – Doneţk şi Lugansk –  pentru a „menţine pacea” acolo, după ce a anunţat independenţa acestor regiuni – decizie criticată de Statele Unite şi aliaţii europeni.

Cotaţia țițeiului West Texas Intermediate a crescut cu peste 3%, până la peste 93 de dolari per baril, în timp ce uncia de aur a atins cea mai ridicată valoare din ultimele opt luni.

Tensiunile geopolitice din Europa de Est şi Orientul Mijlociu au agitat pieţele şi au împins cotaţia barilului de petrol până la aproape 100 de dolari. Un eventual conflict în Ucraina sau sancţiunile impuse Rusiei ar putea afecta livrările de materii prime precum petrol, gaze naturale, aluminiu şi cereale.

„Săptămâna aceasta, Ucraina va domina volatilitatea pe pieţele la termen scurt. Petrolul se va tranzacţiona la peste 130 de dolari barilul dacă tancurile rusești vor trece graniţa ucraineană. Asta ar fi un element negativ pentru acţiuni dar şi mai grav pentru aur”, a avertizat Jeffrey Halley, analist la Oanda Asia Pacific.

Preţurile de referinţă în Europa la gaze naturale au crescut marţi cu până la 13%. La Amsterdam, cotaţiile futures pentru luna următoare au atins marţi  82 de euro pentru un Megwat-oră. O treime din fluxurile de gaze destinate Europei trec prin conductele din Ucraina.

În acelaşi timp, la Bursa de cereale de la Chicago cotaţiile futures la grâu au urcat la cel mai ridicat nivel din ultima lună.

Rusia şi Ucraina sunt responsabile pentru aproape un sfert din tranzacţiile mondiale cu grâu şi o cincime din vânzările de porumb.

O escaladare va perturba livrările de cereale din bazinul Mării Negre într-un moment în care preţurile mondiale la alimente sunt deja la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu.

Casa Albă a anunțat că Joe Biden a semnat un ordin executiv care interzice cetățenilor americani să se angajeze în orice comerț sau investiții cu cele două regiuni separatiste din estul Ucrainei.

Țările Uniunii Europene au convenit să impună un set limitat de sancțiuni „vizând cei responsabili” pentru recunoașterea de către Rusia a celor două regiuni separatiste, a precizat premierul olandez Mark Rutte.

Moscova a negat de săptămâni întregi orice intenție beligerantă față de Ucraina, dar a amenințat că va lua măsuri militare nespecificate dacă Occidentul nu răspunde favorabil seriei sale de solicitări de securitate – inclusiv o garanție că Ucraina nu va fi niciodată integrată în NATO.

Cu toate acestea, decretul semnat de Vladimir Putin deschide calea pentru desfășurarea armatei ruse în Donbass pe motivul protejării forțelor separatiste împotriva armatei ucrainene.

Atingerea unei soluții diplomatice la criza ucraineană este complicată, decizia președintelui rus fiind o respingere flagrantă a acordurilor de la Minsk și a discuțiilor în „format Normandia” relansate luna trecută de Franța și Germania cu Rusia și Ucraina.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
244 afisari

1 COMENTARIU

  1. Toate din PLANul să nu avem nimic. Dar înainte trebuie să ne sărăcească.
    Cum era? „2030, nu veți avea nimic dar veți fi fericiți”

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai

Românii se află în toiul pregătirilor de Paşte 2024, iar asta înseamna şi goana prin supermarketuri. Kaufland, Lidl şi Carrefour sunt câteva dintre cele...

Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis gânduri bune către românii din Diaspora, în Pastorala de Sfintele Paşte 2024.El a punctat că „Taina Pocăinţei...
proger