Cauta

Criza din Ucraina: Putin răstoarnă Europa?

Criza din Ucraina este o confruntare a două viziuni asupra lumii care ar putea da peste cap Europa. Poartă ecouri ale Războiului Rece și reînvie o idee rămasă de la Conferința de la Ialta din 1945:  Occidentul ar trebui să respecte o sferă de influență rusă în Europa Centrală și de Est.

De la venirea la putere în 2000, Vladimir Putin a lucrat constant și sistematic la reconstruirea influenței ruse în Europa, după destrămarea Uniunii Sovietice.

Grupează trupe de-a lungul graniței Ucrainei și organizează jocuri de război în Belarus, în apropierea frontierelor statelor membre NATO, Polonia și Lituania.

Dar Putin nu se teme cu adevărat de NATO, ci de apariția unei Ucraine democratice, o alternativă și un model pentru rușii sătui de conducerea autoritară a Kremlinului.

Rusia a invadat Crimeea în 2014   și a sprijinit separatiștii pro-ruși  din Ucraina care luptă împotriva guvernului de la Kiev în regiunea Donbass, un război care a ucis 14.000 de oameni.

Strategia lui Putin a fost să încerce să recreeze puterea și o sferă de influență definită pe care Rusia le-a pierdut odată cu căderea Zidului Berlinului, cel puțin în zona fostei Uniuni Sovietice.

Polonia, Ungaria și Republica Cehă au aderat la NATO în 1999, urmate în 2004 de Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, România și Slovacia.

Supuse cizmei sovietice de după cel de-al Doilea Război Mondial, toate aceste țări erau dornice să se alăture alianței și sistemului de piață liberă occidentală pentru a-și asigura independența și prosperitatea în urma prăbușirii Cortinei de Fier.

Consideră Rusia, care se mândrește cu cea mai mare armată din regiune și cu un vast arsenal nuclear, drept adevărata amenințare.

Din motive similare, atât Ucraina, cât și Georgia au fost recunoscute de NATO ca membri aspiranți ai alianței.

Scopul lui Putin a fost să reimpună legăturile cu foștii vecini sovietici ai Rusiei, provocând și împărțind Occidentul.

El susține că extinderea NATO încalcă angajamentele asumate față de Rusia după prăbușirea Zidului Berlinului în schimbul acceptării de către Moscova a reunificarii Germaniei. Potrivit AP,  oficialii americani neagă că au fost făcute astfel de promisiuni.

Putin a ajuns la putere jurând că va aduce înapoi măreția Rusiei. Provocarea pentru Uniunea Europeană, SUA și NATO este dacă hotărârea și solidaritatea lor colectivă pot proteja viziunea Ucrainei despre sine ca parte a Occidentului și dacă ambițiile de putere ale președintelui rus în regiune vor reuși sau eșuează.

Ultimele stiri

  • Vara începe „în forță”! La ce valori vor ajunge temperaturile zilele următoare. Șefa ANM: „Înseamnă deja pragul unei zile de caniculă”
  • Alertă alimentară în România. Sortiment de pește, retras de la rafturi de un cunoscut hipermarket/Care e motivul
  • Cresc veniturile populației în urma măsurilor PSD: românii iau mai multe credite, pe dobânzi mai mici
  • Fluctuațiile la prețul energiei nu-i afectează pe români: Guvernul Ciolacu păstrează plafonarea prețurilor până în primăvara lui 2025
  • Ucrainean reținut de DNA Constanța, pentru cumpărare de influență/Prins în flagrant
  • El a câștigat finala „Românii au talent”, sezonul 14! Tânărul pleacă acasă cu marele premiu de 120.000 de euro – VIDEO
  • Suma uriașă pe care a Trump a câștigat-o în 24 de ore după condamnare. „Sistemul nostru digital de strângere de fonduri a fost copleşit”
  • Imagini dramatice în Italia! Trei tineri, filmați în timp ce se țin în brațe, înainte de a fi luați de ape/Mașina lor, cu numere românești
  • Horoscop 1 iunie 2024. Comunicarea este cheia astăzi
  • Momente de spaimă! Un autocar cu zeci de copii a luat foc pe autostrada A10, în judeţul Alba
  • Exit mobile version