AcasăȘTIRI EXTERNECriza din Ucraina: Putin răstoarnă Europa?

Criza din Ucraina: Putin răstoarnă Europa?

Criza din Ucraina este o confruntare a două viziuni asupra lumii care ar putea da peste cap Europa. Poartă ecouri ale Războiului Rece și reînvie o idee rămasă de la Conferința de la Ialta din 1945:  Occidentul ar trebui să respecte o sferă de influență rusă în Europa Centrală și de Est.

De la venirea la putere în 2000, Vladimir Putin a lucrat constant și sistematic la reconstruirea influenței ruse în Europa, după destrămarea Uniunii Sovietice.

Grupează trupe de-a lungul graniței Ucrainei și organizează jocuri de război în Belarus, în apropierea frontierelor statelor membre NATO, Polonia și Lituania.

Dar Putin nu se teme cu adevărat de NATO, ci de apariția unei Ucraine democratice, o alternativă și un model pentru rușii sătui de conducerea autoritară a Kremlinului.

Rusia a invadat Crimeea în 2014   și a sprijinit separatiștii pro-ruși  din Ucraina care luptă împotriva guvernului de la Kiev în regiunea Donbass, un război care a ucis 14.000 de oameni.

Strategia lui Putin a fost să încerce să recreeze puterea și o sferă de influență definită pe care Rusia le-a pierdut odată cu căderea Zidului Berlinului, cel puțin în zona fostei Uniuni Sovietice.

Polonia, Ungaria și Republica Cehă au aderat la NATO în 1999, urmate în 2004 de Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, România și Slovacia.

Supuse cizmei sovietice de după cel de-al Doilea Război Mondial, toate aceste țări erau dornice să se alăture alianței și sistemului de piață liberă occidentală pentru a-și asigura independența și prosperitatea în urma prăbușirii Cortinei de Fier.

Consideră Rusia, care se mândrește cu cea mai mare armată din regiune și cu un vast arsenal nuclear, drept adevărata amenințare.

Din motive similare, atât Ucraina, cât și Georgia au fost recunoscute de NATO ca membri aspiranți ai alianței.

Scopul lui Putin a fost să reimpună legăturile cu foștii vecini sovietici ai Rusiei, provocând și împărțind Occidentul.

El susține că extinderea NATO încalcă angajamentele asumate față de Rusia după prăbușirea Zidului Berlinului în schimbul acceptării de către Moscova a reunificarii Germaniei. Potrivit AP,  oficialii americani neagă că au fost făcute astfel de promisiuni.

Putin a ajuns la putere jurând că va aduce înapoi măreția Rusiei. Provocarea pentru Uniunea Europeană, SUA și NATO este dacă hotărârea și solidaritatea lor colectivă pot proteja viziunea Ucrainei despre sine ca parte a Occidentului și dacă ambițiile de putere ale președintelui rus în regiune vor reuși sau eșuează.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
414 afisari

2 COMENTARII

  1. Bun si el cam cate zile crede ca poate tine Ucraina aliata? Nu vedeti ce minte cat nuca are lividu?

  2. Nu, desteptilor, chestiunea nu are de-a face cu democratia sau alte povesti de adormit prostii. Chiar credeti in propriile ”analize”, in propriile valuri de minciuni? Rusia e inconjurata de baze NATO si supusa de mult timp (dinainte de 2014) unui embargo economic nedeclarat. A evitat lovitura de gratie in 2014, la ”revolutia” din Ucraina, recuperand Crimeea si Sevastopol.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger