AcasăȘTIRI EXTERNECriza din Ucraina. Misiune riscantă pentru Macron la Moscova. Putin: “Te aștept”

Criza din Ucraina. Misiune riscantă pentru Macron la Moscova. Putin: “Te aștept”

Criza din Ucraina. Misiune riscantă pentru Macron la Moscova. Putin: Te aștept

Președintele Franței, Emmanuel Macron, se află luni, 7 februarie, la Moscova, pentru o misiune diplomatică riscantă care vizează obținerea de angajamente de la omologul său rus, Vladimir Putin, pentru a calma tensiunile cu Ucraina.

Macron, care și-a multiplicat contactele cu aliații săi occidentali în ultimele zile, se va întâlni marți, la Kiev, cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Putin: „Vreau să ajung cu tine la profunzimea lucrurilor”

„Vom discuta despre termenii detensionării. Trebuie să fim foarte realiști. Nu vom obține gesturi unilaterale, dar este esențial să evităm o deteriorare a situației”, a spus președintele Republicii.

În timpul ultimei lor discuții telefonice, săptămâna trecută, Vladimir Putin l-a prevenit pe Macron: „Te aștept, vreau să ajung la profunzimea lucrurilor cu tine”. Potrivit Palatului Elysée, președintele rus a mai adăugat că îl consideră pe omologul său francez un „interlocutor de calitate”.

Miza este mare pentru Macron în această misiune, care s-ar putea dovedi jenantă dacă se întoarce cu mâinile goale, în timp ce Franța deține în prezent președinția UE, scrie Le Monde.

Acest turneu face parte din eforturile diplomatice de atenuare a tensiunilor, deoarece Rusia a masat peste 100.000 de soldați la granițele Ucrainei, negând în același timp orice intenție de a invada teritoriul vecinului său, căruia i-a anexat Crimeea, în 2014.

Poziții contradictorii ale Franței față de Kremlin

Potrivit a două surse apropiate lui Macron, unul dintre obiectivele vizitei sale este să câștige timp și să înghețe situația cel puțin până în aprilie, când vor avea loc alegeri în mai multe țări – în Ungaria, Slovenia și Franța, unde președintele în funcție nu și-a oficializat încă intenția de a candida pentru un al doilea mandat.

Din 2017, Macron a avut relații contradictorii cu Putin însă a pledat mereu pentru un dialog cu Moscova. Poziția președintelui francez față de Rusia a fost criticată și de țările est-europene, care privesc cu suspiciune disponibilitatea președintelui francez de a negocia cu Moscova o „nouă ordine de securitate europeană”.

Iar gesturile lui Macron față de Vladimir Putin nu au împiedicat Rusia să se amestece în sferele tradiționale de influență franceze din Africa, în special cu sosirea, la sfârșitul anului 2021 în Mali, a mercenarilor grupului Wagner, susținuți, potrivit oficialilor francezi, de Kremlin.

Discuție cu Biden înainte

Duminică, Macron a avut din nou o discuție cu președintele SUA, Joe Biden, înainte de a se întâlni cu Putin, despre criza ruso-ucraineană. Această convorbire telefonică de 40 de minute face parte „dintr-o logică a coordonării”, potrivit Palatului Elysee.

În weekend, macron a discutat cu premierul britanic Boris Johnson, șeful NATO, Jens Stoltenberg, și liderii celor trei țări baltice. Macron vorbise deja marți cu Joe Biden, cei doi președinți afirmându-și „sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei” și angajându-se să rămână „în strânsă legătură” cu privire la acest dosar, potrivit Casei Albe.

Ucraina: „Dușmanul este cel care trebuie să se teamă”

Ucraina a cerut duminică populației să fie precaută cu „previziunile apocaliptice”, estimând că șansele de a găsi o „soluție diplomatică” cu Moscova au rămas „considerabil mai mari” decât cele ale unei „escalade” militare, după avertismentele americane privind o posibilă invazie rusă la scară mare.

„Nu aveți încredere în previziunile apocaliptice”, a scris ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba pe Twitter. „Ucraina are o armată puternică, un sprijin internațional fără precedent” și „este pregătită pentru orice evoluție”, a spus el. „Inamicul este cel care trebuie să se teamă de noi”.

În același sens, Mihailo Podoliak, consilier al șefului administrației prezidențiale ucrainene, a estimat duminică că „șansele de a găsi o soluție diplomatică” la criză au rămas „considerabil mai mari decât amenințarea unei noi escalade”, scrie Le Point.

Declarațiile vin la scurt timp după ce serviciile de informații americane au avertizat că Rusia are deja 70% din forța necesară pentru o invazie la scară largă a Ucrainei și ar putea avea capacități suficiente – 150.000 de militari – pentru a lansa o ofensivă în două săptămâni, potrivit oficialilor americani.

Primele contingente de soldați americani au sosit în Polonia sâmbătă și duminică, unde  Joe Biden a decis să trimită întăriri pentru a apăra țările NATO „împotriva oricărei agresiuni”, în mijlocul unui balet diplomatic menit să convingă Moscova să-și retragă trupele de la granițele Ucrainei.

SUA, care a dislocat 3.000 de militari în Europa, nu a trimis aceste trupe „să înceapă un război” împotriva Rusiei în Ucraina, a asigurat duminică consilierul Casei Albe pentru securitate națională, Jake Sullivan.

 

author avatar
Tudor Borcea
525 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger