AcasăȘTIRI EXTERNEȘah la Rusia. Și Finlanda vrea să adere la NATO! Ce reacție...

Șah la Rusia. Și Finlanda vrea să adere la NATO! Ce reacție a putut avea Putin

Criza din Ucraina. În fața Rusiei, Finlanda își reafirmă dreptul de a adera la NATO. Reacția Moscovei

Când a declarat că vrea încheierea lărgirii NATO, Rusia s-a referit în primul rând la Ucraina și Georgia, două țări care făceau odinioară parte din sfera ei de influență. Dar și la Finlanda, țară care, ca mare ducat autonom, a fost sub controlul său între 1809 și 1917 și cu care împarte o graniță lungă de 1.300 km.

În plus, în timpul Războiului Rece, Finlanda a urmat o politică de strictă neutralitate între NATO și Uniunea Sovietică. Apoi, în 1995, a ajuns să adere la Uniunea Europeană și a inițiat o apropiere de Alianța Nord Atlantică, fără însă a face pasul aderării, mulțumindu-se să participe, la fel ca Suedia, la Parteneriatul pentru Pace.

Anexarea Crimeei, semnalul de alarmă

Numai că anexarea Crimeei de către Rusia, în 2014, a schimbat situația. Și, atât în ​​Suedia, cât și în Finlanda, problema aderării în sfârșit la NATO a început să fie dezbătută. În același timp, aceste două țări și-au întărit cooperarea militară, în timp ce s-au apropiat de Statele Unite, și chiar de Marea Britanie, în cadrul Forței Expediționare Comune (Joint Expeditionary Force, JEF), creată de Londra.

În 2016, un raport transmis guvernului finlandez estima că aderarea Helsinki la NATO ar fi relevantă doar dacă Stockholm ar proceda la fel.

„Aderarea Finlandei fără Suedia ar crea o situație strategică delicată a unui avanpost fără continuitate teritorială cu NATO”, în timp ce „dacă Suedia ia singură decizia de a adera la NATO, atunci Finlanda ar fi mai expusă și mai vulnerabilă decât în ​​prezent”, au explicat autorii acestui document.

Ei au astimat, de asemenea, că o apartenență la NATO „ar întări descurajarea împotriva unui posibil atac împotriva” Finlandei… în timp ce ar putea provoca o „criză gravă cu Rusia pentru o perioadă nedeterminată”.

„Opțiunea NATO” și libertatea de alegere

Oricum, de atunci, Finlanda și Suedia nu au făcut niciun pas pentru aderarea la NATO.

Totuși, o astfel de opțiune nu este exclusă, întrucât Parlamentul suedez a adoptat astfel, în 2020, o „opțiune NATO”, care ar permite o posibilă aderare „accelerată” la Alianță dacă este cazul.

În ceea ce privește Finlanda, dezbaterea a fost reînviată la începutul anului de către președintele Sauli Niinisto și șefa guvernului finlandez, Sanna Marin.

„Spațiul de manevră și libertatea de alegere a Finlandei includ și posibilitatea de aliniere militară și de a cere aderarea la NATO, dacă vom decide noi înșine acest lucru”, a declarat Sauli Niinstro, în mesajul său de Anul Nou, scrie Opex 360.

La rândul ei, Sanna Marin a spus exact același lucru în mesajul ei de Anul Nou. „Finlanda își păstrează posibilitatea de a aplica pentru aderarea la NATO.(…) Trebuie să apărăm această libertate de alegere și să ne asigurăm că ea rămâne o realitate, pentru că face parte din dreptul fiecărei țări de a decide asupra propriilor politici de securitate”, a susținut ea, înainte de a da asigurări că Helsinki va continua „să-și intensifice cooperarea europeană în domeniul securității și apărării”.

Moscova amenință cu „consecințe grave”

Aceste declarații au fost făcute când, săptămâna trecută, diplomația rusă a avertizat Finlanda și Suedia împotriva „consecințelor grave” în cazul aderării la NATO.

„Este evident că aderarea Finlandei și Suediei la NATO (…) ar avea consecințe militare și politice grave care ar necesita un răspuns adecvat din partea rusă”, a declarat Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerulul rus de Externe.

Ea a adăugat: „Politica de a nu face parte din nici o alianță, dusă în mod tradițional de Stockholm și Helsinki, este considerată de Moscova un factor important în asigurarea stabilității în Europa de Nord”.

author avatar
Tudor Borcea
867 afisari

4 COMENTARII

  1. Poate le prin căpățâni si cele doua mari, Rusia si China, fac adevăratul ” nato ” si atunci sa vezi ” diastractie ” pe americani cu bășinile lor gen Finlanda, Suedia sau alte flatulențe ! Para-se ca americanii nu se ” lasă ” pana nu-i ” lipește ” p-aia doi intr-o alianță umbreloasă peste mai bine de doua treimi din lume !

    • Zap, neinstruitule, conceptul/entitatea exista prefigurată deja și se numește „BRICS”. Acum ghici cine face parte din BRICS… hai, ți puuooop!

      • Știi tu ceva dar n-are legătură cu o eventuală varianta ” nato „, brics-ul tău așa cum a fost el conceput este o făcătură cu caracter economic că răspuns la g7 de atunci ( prin 2001, înființată prin 2006 și cu primul summit în 2009, ori eu mă refeream strict la o alianță militară din care, sigur, pot face parte eventual și Brazilia, India și ulterioară Africa de Sud membre în această organizație pe lângă Rusia și China. Mi-am pierdut timpul cu tine explindu-ti ca la proști adică d-ăia exact că tine !

  2. Poate are și Finlanda niște vechituri de vândut și nu le poate cumpăra Ro, ca nu este tara membra NATO. Asa cum a spus Macron, NATO e mort, mai ales acum după repoziționarea Turciei. Franța și Germania vor ca amerlocii sa plece cât mai repede din Europa, asa ca „dorinta” Finlandei face parte numai din obstacolele amerlocilor împotriva accesului Rusiei la bogățiile Arcticii. Acolo e miza și asta chiar îl va infuria pe Ivan.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Bucureştiul se închide din nou în weekend pentru maşini. Se deschide pentru pietoni. Zonele cu restricţii de trafic

Şoferii care ar dori să iasă cu maşina prin Bucureşti, în weekend, trebuie să ştie că Poliţia Rutieră a stabilit câteva restricţii. În Capitală,...

Gestul banal, dar extrem de periculos pe care îl fac şoferii la volan, îi poate descrie pe aceştia ca fiind psihopați, narcisiști sau machiavelici

Psihologii au finalizat un studiu efectuat asupra şoferilor care au fel de fel de îndeletniciri la volan, altele decât doar să conducă maşina.Oamenii de...
proger