AcasăȘTIRI EXTERNECriza diesel. Europa își golește rezervele de motorină

Criza diesel. Europa își golește rezervele de motorină

Stocurile de motorină și derivate din nord-vestul Europei vor atinge cel mai scăzut nivel din ultimii 12 ani la începutul primăverii, potrivit unei prognoze a companiei de consultanță Wood Mackenzie Ltd.

Rezervele vor crește în decembrie și ianuarie, înainte de o scădere bruscă. Se estimează că cele din martie vor fi cele mai scăzute înregistrate în orice lună în datele care datează din 2011.

Uniunea Europeană va întrerupe livrările maritime de combustibil rusesc la începutul lunii februarie, iar situația deja dificilă a aprovizionării continentului riscă să se înrăutățească.

Stocurile reprezintă o protecție vitală împotriva unor astfel de întreruperi, iar atunci când acestea sunt scăzute, există un potențial mai mare de volatilitate a pieței.

Stocurile mai mici au contribuit la marje mai mari pentru rafinăriile de petrol, stimulând operatorii europeni să lucreze intens, a declarat James Burleigh, analist principal la Wood Mackenzie.Ca urmare, compania de consultanță se așteaptă ca procesarea zilnică de țiței să crească cu 420.000 de barili în această lună, ajungând la 6,14 milioane de barili.

Având în vedere că Rusia rămâne de departe cel mai mare furnizor extern de combustibil de tip motorină al UE pe cale navală, scăderea bruscă a stocurilor la sfârșitul iernii este de așteptat.

O parte din problema disponibilității motorinei în Europa – și în SUA – constă în structura piețelor futures. Curba motorinei ICE este retrogradată, ceea ce înseamnă că livrările prompte sunt mai scumpe decât același combustibil livrat la o dată ulterioară.

Acest lucru descurajează acumularea de stocuri, deoarece comercianții pot vinde astăzi la un preț mai bun decât cel pe care îl pot bloca pentru viitor.

Când Rusia, care aprovizionează Europa cu aproximativ 60% din necesarul său de importuri, a invadat Ucraina la 24 februarie, piața motorinei a intrat în șoc, deoarece a luat în calcul o posibilă întrerupere a acestor livrări.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
497 afisari

1 COMENTARIU

  1. solutia este luati prin Masterchem.
    Este la O M V P e t r o m , om de legatura si cu ei si cu rusii, cu maaaaaare experienta
    :)))))

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger