AcasăȘTIRI EXTERNECriza de la pompă aprinde revolte. Combustibilii, păziți cu arma. Soldații au...

Criza de la pompă aprinde revolte. Combustibilii, păziți cu arma. Soldații au deschis focul într-o benzinărie

Criza de la pompă aprinde revolte. Combustibilii, păziți cu arma. Soldații au deschis focul într-o benzinărie / Foto: printscreen

Soldații din Sri Lanka au deschis focul pentru a înăbuși o revoltă la o benzinărie, rănind trei militari și patru civili, au anunțat duminică autoritățile, în timp ce automobiliștii au stat la coadă ore întregi pentru a obține combustibil.

Incidentul a avut loc la Vusuvamadu, la 365 de kilometri nord de capitala Colombo, în noaptea de sâmbătă spre duminică, când un post militar a fost atacat cu pietre, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei, Nilantha Premaratne.

Criză economică, inflație record

„Un grup de 20-30 de persoane a aruncat cu pietre și a avariat un camion al armatei”, a declarat Premaratne pentru AFP. Poliția a declarat că patru civili și trei soldați au fost răniți când armata a deschis focul pentru prima dată pentru a reprima tulburările cauzate de criza economică tot mai gravă.

Când benzinăria a rămas fără aprovizionare, automobiliștii au început să protesteze, iar situația a degenerat într-un conflict cu armata, a declarat poliția. Sri Lanka a fost lovită de cea mai gravă criză economică din istorie, iar o lipsă severă de valută străină a făcut ca țara să nu poată importa suficiente alimente, combustibil și alte produse de bază.

Insula de 22 de milioane de locuitori, care se învecinează cu India, trăiește de mai multe luni cu pene de curent zilnice, cozi lungi la stațiile de benzină, raționalizare a alimentelor și inflație record.

Combustibilii, păziți cu arma

Proteste pașnice cer de săptămâni întregi demisia președintelui Gotabaya Rajapaksa, acuzându-l de proastă gestionare a situației. Sri Lanka a desfășurat polițiști și soldați înarmați în fața benzinăriilor. Potrivit poliției, ciocniri între poliție și automobiliști au izbucnit în trei locații în weekend. Cel puțin șase membri ai forțelor de ordine au fost răniți într-unul dintre ciocniri, în timp ce șapte automobiliști au fost arestați.

Guvernul a închis administrațiile și școlile timp de două săptămâni pentru a reduce deplasările și pentru a conserva stocurile de combustibil în curs de epuizare.

ONU a avertizat că această criză economică s-ar putea transforma într-o criză umanitară gravă, milioane de oameni având deja nevoie de ajutor. Guvernul a intrat deja în incapacitate de plată pentru datoria externă de 51 de miliarde de dolari și se află în discuții cu FMI pentru un plan de salvare.

author avatar
Tudor Borcea