Prețurile la gazele naturale în Europa au scăzut de la vârfurile din vară datorită vremii blânde și a unei lupte de câteva luni pentru a umple depozitele înainte de iarnă și pentru a înlocui livrările rusești în timpul războiului din Ucraina. Este un răgaz binevenit după ce Rusia a redus fluxurile, declanșând o criză energetică care a alimentat o inflație record și o recesiune iminentă.
Cu toate acestea, experții avertizează că este prea devreme pentru o ușurare, chiar și atunci când guvernele europene lansează pachete de ajutor pentru persoanele care se luptă cu facturile mari la utilități și lucrează – anevoios – la modalități pe termen lung pentru a limita prețurile volatile la gaze și electricitate, care au redus bugetele gospodăriilor și au forțat unele întreprinderi să închidă.
Incertitudinile includ nu numai condițiile meteorologice, ci și cât de receptivi vor fi oamenii la apelurile de a reduce încălzirea și cât de mare va fi cererea din partea economiilor asiatice pentru rezervele limitate de energie.
Gazprom testează deja livrările de gaze spre China din zăcământul Kovitka, cel mai mare din Siberia. Conducta – Power of Siberia, cu o capacitate anuală de 38 miliarde de metri cubi – este crucială pentru eforturile Moscovei de a redirecţiona fluxurile sale de energie din Occident.
Întreprinderile europene fac apel la guverne pentru a le ajuta să treacă peste furtuna energetică, astfel încât întreruperile în aprovizionarea cu orice, de la sticlă la materiale plastice, să nu se răsfrângă asupra economiei.
„Trebuie să ne amintim că ne aflăm încă într-o situație tensionată – un război economic între Uniunea Europeană și Rusia, în care Rusia a transformat în armă aprovizionarea cu energie”, a declarat Agata Strachota, expert în politici energetice la Centrul pentru Studii Estice din Varșovia, citată de AP.
Vestea bună este că prețul gazelor naturale pe indicele european de referință TTF a scăzut luni sub 100 de euro pe megawatt oră pentru prima dată din iunie. Prețurile la electricitate au scăzut și ele.
Însă nu este loc de optimism, deoarece situația energetică rămâne volatilă. Prețurile pentru gazul care urmează să fie livrat în decembrie și lunile de iarnă din 2023 sunt mai mari decât în prezent.
Consumul de gaze a scăzut cu 15% în Europa, dar acest lucru se datorează în mare parte faptului că fabricile au renunțat pur și simplu la producția care a devenit neprofitabilă.
De asemenea, piața este mai puțin flexibilă, deoarece rezervele de gaz vor fi folosite din ce în ce mai mult drept combustibil de bază pentru încălzire și generarea de electricitate, mai degrabă decât combustibil „oscilant” în perioadele de vârf de cerere, cum ar fi valurile de frig.