AcasăȘTIRI EXTERNECriza Covid a accelerat „uberizarea” traficului de droguri în Europa

Criza Covid a accelerat „uberizarea” traficului de droguri în Europa

În Europa sunt disponibile la scară amplă droguri tot mai puternice, traficanții s-au adaptat la restricții iar pandemia favorizează consumul de stupefiante, a avertizat Observatorul european al drogurilor şi toxicomaniilor (OEDT) în raportul său anual.

În ciuda unor penurii locale și temporare, “traficanţii au dat dovadă de adaptabilitate”. În faţa restricţiilor şi a închiderii frontierelor, au recurs în mai mare măsură la transportul maritim şi mai puţin la „cărăuşii” care transportă de regulă cantităţi mici de droguri cu avionul.

Mai presus de toate, „pandemia a accelerat uberizarea pieței de droguri”, subliniază Alexis Goosdeel, directorul Observatorului.

Astfel, restricţiile de circulaţie au dus la întărirea unor tendinţe deja constatate pe piaţa narcoticelor înainte de apariţia noului coronavirus: publicitate pe rețelele de socializare, comenzi prin mesaje criptate, livrare la domiciliu.

„Piaţa narcoticelor este extrem de dinamică şi rezilientă, nu a avut de suferit în profunzime, în pofida carantinei”, a rezumat Goosdeel.

De asemenea, raportul arată o creştere a consumului de benzodiazepine, folosite în medicină ca anxiolitice şi imitate de unele droguri de sinteză, ceea ce ar putea reflecta „probleme de sănătate mintală antrenate de pandemie”.

OEDT evocă riscurile unui „efect de hiperdisponibilitate a tuturor drogurilor” în Europa, cei mai afectaţi fiind tinerii şi cei aflaţi în situaţii  financiare precare.

Canabis

Canabisul rămâne de departe cel mai utilizat drog din Europa, cu peste 22 de milioane de consumatori anuali la categoria de vârstă 15-64 de ani.

Acest drog este din ce în ce mai puternic, concentraţia de THC (substanţa psihoactivă tetrahidrocanabinol) din răşina de canabis confiscată de forţele de ordine oscilând între 20% şi 28%, adică dublu faţă de acum zece ani, a notat Goosdeel, avertizând asupra „potenţialelor riscuri pentru sănătatea mintală” a consumatorilor.

Cocaină și crack

Raportul subliniază şi accesibilitatea fără precedent a cocainei în Europa, confiscările ajungând la 213 tone în 2019, conform ultimelor date disponibile. Şi în cazul cocainei, obţinută din frunze de coca, puritatea substanţei interceptate a crescut cu 57% faţă de acum zece ani.

Abundenţa cocainei a dus şi la creşterea, în unele ţări, a consumului de crack, un derivat care se fumează şi produce o puternică dependenţă. La Paris, traficul cu crack face ravagii, notează AFP.

Drogurile de pe piaţa europeană sunt produse în  mai mare măsură chiar pe continent, în 2019 fiind confiscate 3,7 milioane de plante de canabis şi desfiinţate 370 de laboratoare clandestine. Unele dintre acestea produceau metamfetamină cu ajutorul unor carteluri mexicane.

author avatar
Radu Jacotă Redactor