AcasăȘTIRI EXTERNECriza climatică: ultimii opt ani au fost cei mai călduroși din istorie

Criza climatică: ultimii opt ani au fost cei mai călduroși din istorie

Criza climatică: ultimii opt ani au fost cei mai călduroși din istorie / Foto: printscreen

Ultimii opt ani au fost cei mai călduroși înregistrați vreodată la nivel mondial, toți depășind temperaturile preindustriale cu mai mult de un grad, potrivit raportului anual al programului european Copernicus (C3S) privind schimbările climatice, publicat marți.

La nivel mondial, anul trecut se află pe locul cinci, depășit doar de ultimii ani, și a fost din nou marcat de o serie de evenimente extreme care ilustrează consecințele încălzirii globale.

2022, al doilea cel mai călduros an din Europa

În pofida influenței de răcire a fenomenului climatic La Niña, anul 2022 este „cu aproximativ 1,2°C” mai cald decât perioada 1850-1900, înainte ca revoluția industrială să își producă efectul asupra climei, precizează C3S.

În Europa, continentul unde încălzirea observată este cea mai rapidă, anul 2022 este „al doilea cel mai cald an”, dar lunile de vară reprezintă un nou record pentru întregul continent, bătut în mare parte în Marea Britanie și agravat de un deficit excepțional de precipitații în Spania, Franța și Portugalia.

În aceste țări, precum și în Elveția, Croația și Bosnia și Herțegovina, anul 2022 în ansamblul său reprezintă chiar un nou record absolut de căldură de la începutul înregistrării măsurătorilor.

Potrivit serviciului Copernicus, Europa a cunoscut, de asemenea, cea mai fierbinte vară din istoria înregistrărilor de temperatură. Acest val de căldură a continuat, deoarece toamna anului 2022 a fost a treia cea mai caldă înregistrată vreodată, iar „temperaturile de iarnă au fost cu aproximativ 1 grad peste medie”. Aceste temperaturi neobișnuite contribuie la seceta generalizată.

Mari părți din Orientul Mijlociu, Asia Centrală și China, Noua Zeelandă, Africa de Nord și Cornul Africii au stabilit, de asemenea, un nou record anual, potrivit C3S.

Polii se topesc

Această încălzire globală a fost cu atât mai evidentă în cele două regiuni polare. De exemplu, Copernicus a înregistrat temperaturi de până la -17,7 grade la stația Vostok (Antarctica), care este „cea mai caldă temperatură măsurată vreodată în cei 65 de ani de istorie”. „În septembrie, temperaturile deasupra Groenlandei au fost în medie cu 8 grade peste medie”, adaugă studiul. În fața acestor temperaturi deosebit de ridicate, „Antarctica a înregistrat cantități neobișnuit de scăzute de gheață marină pe tot parcursul anului”.

În același timp, „gazele cu efect de seră din atmosferă au continuat să crească în 2022”. Astfel, Copernicus a înregistrat „cele mai ridicate niveluri de concentrație pentru dioxidul de carbon și metan”.

author avatar
Tudor Borcea
198 afisari

2 COMENTARII

  1. E rău de tot! Se tot topește dintr-un ghețar din Alpii. Chiar au dat de o fostă localitate din vremea romană dezveliă de topirea ghețarului.
    PS Nu sînt de acord cu asemuirea celor ce practică cea mai veche meserie din lume cu oamenii de știință. Primele refuză anumite servicii pe cînd cei din urmă niciodată; scot orice rezultat după cum e plata.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger