AcasăȘTIRI EXTERNECriza alimentară. Războiul din Ucraina, combustibil pe un foc deja aprins

Criza alimentară. Războiul din Ucraina, combustibil pe un foc deja aprins

Prețurile la produsele alimentare se mențin încă la un nivel ridicat, în timp ce războiul Rusiei din Ucraina se prelungește, exacerbând presiunea existentă din cauza întreruperilor lanțului de aprovizionare.

Războiul „a pus mult combustibil pe un foc deja aprins”, a declarat Arif Husain, economist-șef la Programul Alimentar Mondial al Națiunilor Unite.

Ucraina este un producător important de produse de bază, cum ar fi grâul, porumbul și uleiul de floarea-soarelui.

Deși exporturile la nivel global au fost restricționate din cauza invaziei Rusiei, Husain a precizat că acceastă criză alimentară mondială nu este determinată de disponibilitatea alimentelor, ci de creșterea prețurilor.

Potrivit cifrelor Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, în iulie, prețurile alimentelor au fost cu 13% mai mari decât în urmă cu un an – și  ar putea continua să crească cu 8,5% până în 2027.

Prețurile la îngrășăminte sunt, de asemenea, în creștere, după ce Rusia, care reprezintă aproximativ 14% din exporturile globale, a limitat livrările.

Acest lucru, combinat cu prețurile ridicate la energie și cu întreruperile lanțului de aprovizionare, va afecta capacitatea Băncii Mondiale de a răspunde la creșterea producției de alimente în următorii doi ani. Toată această incertitudine ar putea menține prețurile ridicate și după 2024, a spus Mari Pangestu, director general pentru politici de dezvoltare și parteneriate la BM.

ONU estimează că numărul persoanelor aflate în „urgențe de foame”, pe care le definește ca fiind la un pas de foamete, a crescut de la 135 de milioane în 2019 la 345 de milioane.

Dintre cele 828 de milioane de persoane afectate de foamete în 2021, aproximativ trei din cinci (59%) erau femei, potrivit unui raport publicat de organizația umanitară Care.

Femeile sunt responsabile pentru 85-90% din prepararea hranei în gospodărie la nivel mondial și pentru majoritatea cumpărăturilor alimentare, subliniază Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

author avatar
Radu Jacotă Redactor
179 afisari

1 COMENTARIU

  1. CE NE TOT BOMBARDATI CU PROBLEMELE ALTORA /,CE NE F..E GRIJA DE ALTII ?, DE ACASTA TARA SI ACEST POPOR TREBUIE SA AVEM GRIJA !, CUI II PASA DE CUM TRAIESC ROMANII ?, TOTI STRAINII SUNT INTERESATI CUM SA NE JUPOAIE .
    TOT ARUNCATI AMENINTARI ,TERUARE PE BIETII ROMANI ,CINE VA PLATESC ATAT DE BINE CA SA TOCATI NERVII ,SA STRESATI CONTINU ACEST POPOR ?,ASTA NU-I PRESA E SISTEM
    DE TERUARE.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger