AcasăȘTIRI EXTERNECriza alimentară mondială, „iminentă”. Anunțul Organizației Mondiale a Comerțului / Vom cumpăra...

Criza alimentară mondială, „iminentă”. Anunțul Organizației Mondiale a Comerțului / Vom cumpăra pe cartelă?

Criza alimentară mondială, „iminentă”. Anunțul Organizației Mondiale a Comerțului / Vom cumpăra pe cartelă?

Țările asiatice anunță restricții la exporturile lor de alimente, în special de grâu, zahăr și pui. Situația provoacă temeri că criza alimentară mondială, deja marcată de războiul din Ucraina, se va agrava.

Criza alimentară mondială este „iminentă”, potrivit Organizației Mondiale a Comerțului. Potrivit lui David Beasley, șeful Programului Alimentar Mondial (PAM), „condițiile de astăzi sunt mai rele” decât în 2007-2008. 50 de milioane de persoane în plus sunt amenințate de foamete.

Grîul și zahărul, principalele restricții

Dacă criza alimentară amenința deja lumea înainte de invazia rusă în Ucraina, aceasta din urmă a accelerat dificultățile, perturbând exporturile de grâu de la unul dintre cei mai mari furnizori mondiali. Înainte de începerea războiului, la 24 februarie, Ucraina era pe cale să devină al treilea mare exportator mondial.

Multe țări, în special din Africa de Nord, cum ar fi Egiptul, s-au orientat către o altă țară aflată printre primii trei producători de cereale: India. Dar valul de căldură toridă, cu temperaturi care se apropie de 50 de grade în această primăvară, a determinat statul indian să își revizuiască prioritățile.

Confruntat cu o creștere a prețurilor la grâu și făină – între 20 și 40% – din cauza distrugerilor suferite de ferme ca urmare a căldurii extreme, New Delhi a decis pe 14 mai să interzică exporturile de grâu. Măsura a exacerbat creșterea prețurilor, pe fondul crizei agricole mondiale.

Mai ales că India nu s-a oprit la grâu, ci a luat marți, 24 mai, o nouă măsură: limitarea exporturilor de zahăr. Al doilea mare producător și exportator mondial, după Brazilia, a decis să limiteze exporturile de zahăr la 10 milioane de tone pentru anul de comercializare care se desfășoară între octombrie și septembrie. Această decizie, care va intra în vigoare de la 1 iunie, a fost luată „pentru a menține disponibilitatea internă și stabilitatea prețurilor în timpul sezonului de zahăr”, a precizat guvernul.

Răul a fost făcut

Mai multe țări din Asia de Sud par să se fi inspirat din decizia indiană. Confruntată cu creșterea prețurilor, Malaezia a încetat să mai exporte pui. De asemenea, intenționează să combată o penurie pe piața sa internă. Prim-ministrul malaezian Ismail Sabri Yaakob a declarat luni, 23 mai, că exporturile de aproximativ 3,6 milioane de pui pe lună vor fi oprite de la 1 iunie, „până la stabilizarea prețurilor și a ofertei”.

Micul oraș-stat Singapore, care se bazează foarte mult pe vecinul său malaezian pentru alimente, a văzut imediat acest lucru ca pe un risc pentru aprovizionarea sa, scrie L`Express. Aproximativ o treime din importurile de pui din Singapore au provenit anul trecut din Malaezia, potrivit agenției alimentare a insulei. Malaezia exportă, de asemenea, carne de pui în Thailanda, Japonia și Hong Kong.

Un alt aliment de bază este uleiul vegetal. În timp ce prețurile la uleiul de palmier au crescut vertiginos de la începutul conflictului ucrainean, piața a fost destabilizată și mai mult atunci când Indonezia a decis, la 28 aprilie, să își suspende exporturile de ulei de palmier. Țara produce aproximativ 60% din uleiul de palmier din lume, din care o treime este consumată pe piața internă. Cei mai mari clienți ai săi la export sunt India, China, Uniunea Europeană și Pakistan.

Ulterior, Jakarta a anunțat, la 19 mai, reluarea schimburilor comerciale. „Chiar dacă exporturile vor fi reluate, guvernul va observa cu strictețe situația pentru a se asigura că cererea este satisfăcută la un preț accesibil”, a avertizat guvernul.

Sectorul uleiului de palmier a salutat cu ușurare anunțul reluării exporturilor, mai ales în condițiile în care capacitatea de depozitare se apropie de saturație. Dar răul a fost făcut: atunci când a fost anunțată interdicția indoneziană, prețurile uleiului vegetal au atins maxime istorice.

Ucraina, care reprezenta 50% din comerțul mondial cu ulei de floarea-soarelui, nu mai poate exporta din cauza războiului. În fața acestei situații, secretarul general al Organizației Mondiale a Comerțului a cerut limitarea restricțiilor la exporturile de produse alimentare, în condițiile în care războiul din Ucraina sporește temerile privind securitatea alimentară mondială.

 

author avatar
Tudor Borcea
433 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger