AcasăȘTIRI EXTERNECriza alimentară, la orizont! Și India interzice exportul de făină!

Criza alimentară, la orizont! Și India interzice exportul de făină!

India a interzis exporturile de grâu pentru a atenua constrângerile de aprovizionare provocate de războiul din Ucraina.

India, al doilea mare producător de grâu din lume, a interzis sâmbătă exporturile, cu excepția cazului în care guvernul a acordat o autorizație specială, sporind astfel temerile privind aprovizionarea cu cereale la nivel mondial. Invazia rusă în Ucraina a pus în pericol cea mai mare parte a recoltei ucrainene, în condițiile în care această țară era pe cale să devină al treilea cel mai mare producător de grâu din lume.

„Salvarea” stocurilor naționale

Contractele de export încheiate înainte de emiterea decretului pot fi onorate, deoarece măsura se referă doar la exporturile viitoare. La doar câteva săptămâni după ce premierul Narendra Modi a vorbit despre „India hrănind lumea cu cerealele sale”, guvernul a interzis toate tipurile de exporturi de grâu, cu efect imediat, pentru a-și salva stocurile în scădere.

„Există o creștere bruscă a prețurilor globale ale grâului care rezultă din mai mulți factori, ca urmare a faptului că securitatea alimentară a Indiei, a țărilor vecine și a altor țări vulnerabile este în pericol”, se arată într-o notificare oficială de interzicere a exporturilor.

Guvernul s-a angajat să asigure securitatea alimentară a țării, a precizat Direcția Generală de Comerț Exterior într-o notificare datată 13 mai. Prin urmare, guvernul indian păstrează acest grâu pentru consumul intern – interzice orice alte exporturi private, dar își rezervă dreptul de a-l vinde țărilor care au mare nevoie de el.

Țările G7 critică decizia Indiei

Egiptul și Turcia, până în prezent clienți ai Ucrainei, au plasat deja o comandă excepțională în India. Alte țări din Africa și Orientul Mijlociu sunt, de asemenea, interesate. La începutul acestei luni că un val de căldură record a afectat recoltele de grâu în această țară din Asia de Sud, determinând guvernul să ia în considerare restricții la export.

Țările G7 au criticat decizia Indiei de a interzice exporturile de grâu. Miniștrii de Externe ai G7 (Germania, Franța, Italia, Canada, Statele Unite, Japonia și Regatul Unit), însoțiți de omologii lor ucraineni și moldoveni, s-au reunit în Germania.

„Dacă toată lumea începe să impună astfel de restricții la export sau chiar să închidă piețele, aceasta nu va face decât să agraveze criza și va afecta și India și fermierii săi”, a declarat ministrul german al agriculturii, Cem Özdemir. „Facem apel la India să își asume responsabilitatea în calitate de membru al G20”, a adăugat el.

author avatar
Tudor Borcea
175 afisari
Zenville

Ultimele știri

Alege ce cumperi: mielul de Paşte 2024 sau un kilogram de cireşe? Ambele sunt aproape imposibil de achiziţionat. Au preţuri prohibitive!

Cireşele de import, desigur, arată delicios pe tarabă, dar pofticioşii doar le privesc deocamdată, din cauza preţului.Vestea bună este că în două săptămâni vor...

Teribilism fără margini. Tânăr filmat când era tras de o mașină, pe o saltea/Imaginile, în atenția polițiștilor – VIDEO

Teribilism al unor tineri, în Baia Mare. Imaginile filmate în plină stradă, cu „aventura” care s-a vrut a fi fost distractivă, dar care ar...
proger