AcasăȘTIRI EXTERNECriticat de Trump, Biden apără până la capăt retragerea din Afganistan

Criticat de Trump, Biden apără până la capăt retragerea din Afganistan

Criticat de Trump, Biden apără până la capăt retragerea din Afganistan

Cu ocazia comemorării a 20 de ani de la atentatele din 11 septembrie 2001, fostul președinte republican Donald Trump a denunțat sâmbătă, 10 septembrie, retragerea „oribilă” a trupelor americane din Afganistan și „incompetența” lui Joe Biden

Succesorul său democrat i-a răspuns în timpul zilei, apărându-și decizia, spunând că Statele Unite nu pot „invada” toate țările în care se află Al-Qaeda.

„Ar putea Al Qaeda să revină? Da, dar vă spun, s-au întors deja în alte locuri”, a spus el jurnaliștilor din Shanksville, Pennsylvania, unde unul dintre cele patru avioane deturnate de jihadiști s-a prăbușit în urmă cu 20 de ani.

Cel mai lung război din istoria americană

„Care este strategia? Trebuie să invadăm toate locurile în care se află Al-Qaeda și să ne lăsăm trupele acolo? Să fim serioși!”, a adăugat el.

Președintele Statelor Unite, acerb criticat pentru retragerea haotică din Afganistan la 31 august, a repetat că încercarea de a unifica afganii a fost o greșeală.

Joe Biden crede că americanii și-au îndeplinit misiunea prin uciderea lui Osama Bin Laden, fondatorul Al-Qaeda și prin neutralizarea rețelei jihadiste din baza sa afgană.

Intervenţia americană în Afganistan a fost lansată după atentatele de la 11 septembrie şi, în cele din urmă, au antrenat Statele Unite în cel mai lung război din istoria lor.

Trump: Am fugit din Afganistan, ce moment oribil!

La începutul zilei, Donald Trump l-a criticat foarte dur pe succesorul său democrat, rupând climatul de unitate națională obișnuit în marja ceremoniilor 9/11.

El a denunțat „incompetența” lui Joe Biden: „Se pare că ne-am retras, că am renunțat, au folosit cuvântul capitulare”, a spus Trump. „Nu ne-am predat, personalul nostru nu s-a predat și soldații noștri cu siguranță nu. Am fugit din Afganistan, ce moment oribil înainte de cea de-a 20-a comemorare” a atacurilor, a spus el, scrie Ouest-France.

Biden: „Sunt băiat mare”

Joe Biden trece prin momente politice dificile de când talibanii au preluat puterea la Kabul pe 15 august și după evacuarea pripită a peste 120.000 de oameni din Afganistan într-o operațiune militară organizată de armata SUA.

Însă el a afirmat că scăderea popularităţii sale nu-l îngrijorează. „Sunt băiat mare. Fac această treabă de mult timp”, a spus preşedintele Statelor Unite, în vârstă de 77 de ani şi veteran al politicii americane.

 

author avatar
Tudor Borcea
98 afisari

2 COMENTARII

  1. Da, Biden e baiat mare. Are dreptate, o face de aproape 50 de ani si NUMAI in folosul lui. Intr-adevar, face aceasta treabă, in sensul că face caca pe el. Cam atât.

  2. Sa-i intrebe si pe veteranii rusi ai razboiului din Afganistan daca parerile converg. Rad aia si cu c…ul.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger