AcasăȘTIRI EXTERNECriptomonedele ,desant în lumea “nebancarizată”

Criptomonedele ,desant în lumea “nebancarizată”

După El Salvador, speculațiile privind următoarea țară care va adopta Bitcoin drept monedă oficială s-au axat în mare parte pe America Centrală și de Sud.

Dar Republica Centrafricană (RCA) a devenit cea de-a doua țară care a votat în favoarea adoptării criptomonedei, și s-ar putea ca restul continentului să aibă cel mai mult de câștigat.

Unul dintre modurile în care monedele digitale  pot ajuta RCA este  că pot oferi servicii financiare pentru marea majoritate a populației care este „nebancarizată”.

“Apariția unei monede digitale este doar o chestiune de timp. Criptomonedele sunt atractive și pentru Africa, deoarece avem peste 50 de țări și asta înseamnă peste 50 de monede”, a declarat pentru Euronews Lacina Kone, director general și CEO al Smart Africa, o instituție panafricană susținută de Uniunea Africană. Grupul lucrează pentru a îmbunătăți peisajul digital din Africa și lucrează cu sectorul privat și guvernele. Este, de asemenea, creația președintelui Rwandei, Paul Kagame.

Din 2018, mai multe țări africane au lansat inițiative pentru a crea criptomonede controlate de guvern, cunoscute sub numele de Monede digitale ale Băncii Centrale (CBDC). Nigeria, care a fost odată salutată ca a doua cea mai mare piață Bitcoin din lume după Statele Unite, a interzis Bitcoin în 2021 și apoi și-a lansat propriul CBDC, eNaira.

Trecerea la CBDC vine în mijlocul unui boom în fintech, care a văzut creșterea investițiilor în aceste start-up-uri.

Aproape 5 miliarde de dolari (4,8 miliarde de euro) au fost strânși de start-up-urile africane în 2021. Din acestea, 62% au fost către companii fintech, plăți digitale și alte soluții legate de finanțare, potrivit companiei de cercetare Briter Bridges.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
241 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger