AcasăȘTIRI EXTERNECripto-miliardar la 29 de ani: vrea să-și doneze averea în timpul vieții

Cripto-miliardar la 29 de ani: vrea să-și doneze averea în timpul vieții

La mai puțin de trei ani de la înființare, platforma de schimb de criptomonede FTX, deținută  de antreprenorul Sam Bankman-Fried, tocmai a fost evaluată la 32 de miliarde de dolari, capitalizare apropiată de giganții Coinbase și Binance. 

Averea personală a lui Bankman-Fried este estimată la aproape 25 de miliarde de dolari de revista Forbes, făcându-l al 68-lea cel mai bogat om de pe planetă.

Tânărul șef, audiat de senatorii americani pentru a discuta despre reglementarea activelor digitale, a declarat pentru AFP că vrea să-și doneze bogăția unor ONG-uri implicate în programe de sănătate.

A mai practicat un soi de altruism, mai eficient: a fost unul dintre marii contributori ai campaniei prezidențiale a lui Joe Biden în 2020.

Fiu de academicieni și absolvent în Fizică  la prestigiosul Massachusetts Institute of Technology (MIT), Sam Bankman-Fried a lucrat ca broker pe Wall Street înainte de a trece, din 2017, către criptomonede.

Apoi observă variații semnificative de preț între diferitele platforme de schimb și profită de pe urma acestora prin cumpărarea și revânzarea activelor digitale la o frecvență foarte mare.

A  creat un fond de investiții în criptomonede, Alameda Research, și-a transferat operațiunile în Hong Kong, apoi a lansat acolo FTX împreună cu Gary Wang. O filială pentru clienții din SUA, FTX US, a fost deschisă în 2020.

Bankman-Fried locuiește acum în Bahamas, unde taxele sunt aproape zero și și-a mutat acolo sediul platformei sale. El își justifică locul de reședință spunând că este „una dintre puținele țări cu un regim complet privind acordarea de criptomonede”.

Succesul FTX a permis platformei să creeze parteneriate prestigioase, în special cu noua legendă a fotbalului american Tom Brady și soția sa, fostul model brazilian Gisele Bündchen.

Grupul a oferit, de asemenea, un insert publicitar pentru Super Bowl duminică, promițând premii în bitcoin spectatorilor care ghicesc ora exactă la care spotul va fi difuzat.

Pe Twitter, unde folosește pseudonimul-SBF, și în intervențiile sale media, Bankman-Fried susține un acces mai fluid la piața cripto pentru publicul larg, în special în Statele Unite, și un mecanism de reglementare pentru companiile de schimb.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
528 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger