AcasăȘTIRI EXTERNECrimeea. Putin, sfidat de Londra: Navele britanice vor continua să treacă prin...

Crimeea. Putin, sfidat de Londra: Navele britanice vor continua să treacă prin „ape ucrainene”/ Foto: Royal Navy

Crimeea. Putin, sfidat de Londra: Navele britanice vor continua să treacă prin „ape ucrainene”/ Foto: Royal Navy

Navele Royal Navy vor continua să tranziteze „apele ucrainene”, a declarat ministrul britanic de Externe, Dominic Raab, în legătură cu incidentul recent legat de distrugătorul britanic HMS Defender.

Rusia susține că distrugătorului britanic HMS Defender ar fi pătruns în apele teritoriale rusești din apropierea regiunii ocupate Crimeea.

„Vom continua să acționăm la fel”

„Distrugătorul HMS Defender a urmat cea mai scurtă rută directă recunoscută la nivel international (de la Odessa la Batumi) Aveam tot dreptul să efectuăm un astfel de tranzit pașnic prin apele teritoriale ale Ucrainei, în conformitate cu dreptul international”, a declarat șeful diplomației britanice.

„Vom continua să acționăm în același mod”, a spus el, în cursul unei audieri în Parlamentul de la Londra, scrie Umbrela Strategică. Raab a subliniat că susține pe deplin acțiunile echipajului distrugătorului HMS Defender.

Fără teamă de ruși

La de 23 iunie, Moscova a acuzat Londra că a trimis, în mod deliberat, distrugătorul britanic HMS Defender în apele teritoriale rusești din preajma regiunii ocupate Crimeea.  Marea Britanie a dezmințit acuzațiile și a acuzat Rusia că dezinformează.

Ulterior, BBC a publicat documente clasificate care sugerează că Marea Britanie ar fi decis să trimită distrugătorul HMS Defender în apropierea regiunii Crimeea dorind să-și demonstreze sprijinul pentru Ucraina și să arate că Londra nu se teme să tranziteze apele din jurul Crimeei, pe care le consideră ca aparținând Ucrainei.

Putin denunță o „provocare complexă”

Marea Britanie, la fel ca majoritatea țărilor din lume, nu recunoaște suveranitatea Rusiei asupra Peninsulei Crimeea și a apelor din jurul acesteia, considerând că regiunea a fost anexată ilegal de Moscova în 2014.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat la finalul anului trecut că incidentul a fost o provocare complexă, care a fost „realizată nu numai de britanici, ci și de americani”. Liderul de la Kremlin a adăugat că intrarea navei britanice în apele teritoriale rusești din Marea Neagră a fost efectuată cu scopul colectării de informații.

Moscova amenință cu deschiderea focului

În urma incidentului, Moscova a amenințat că în viitor ar putea bombarda orice nave militară care pătrunde neanunțat în apele teritoriale ale Rusiei.

Țările pontice aliate sau partenere NATO percep anexarea ilegală de către Moscova a regiunii Crimeea ca pe o amenințare, mai ales că Rusia a poziționat acolo sisteme Anti Acces/Interdicție zonală (Anti Acces/Area Denial – A2AD), inclusiv radare, rachete antinavă și sisteme antiaeriene și antirachetă.

În replică la militarizarea de către Rusia a bazinului Mării Negre după anexarea regiunii Crimeea, NATO și-a consolidat masiv prezența maritimă în Marea Neagră.

 

author avatar
Tudor Borcea
321 afisari

4 COMENTARII

  1. FLOTA NAVALA RUSA ERA INAINTEA INFINTARII ACESTUI STAT ARTIFICIAL UCRAINA.BAZELE NAVALE ALE RUSILOR ,ALATURII DE MARILE ORASE ODESA,SEVASTOPOL SANT IN PRPORTIE DE 100% RUSOFONE DIN TATA IN FIU. ATI LUAT_O PE ARATURA RAU!.SA TRAIASCA PUPINCURISMUL !

  2. Putin e doar o mica putere locala nu mai reprezinta superputerea de odinioara. Militar la fel. E cum sa zicem Egipt sau Arabia in zona.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger