AcasăȘTIRI EXTERNECrimeea. Noi sancțiuni pentru oamenii lui Putin

Crimeea. Noi sancțiuni pentru oamenii lui Putin

Crimeea. Noi sancțiuni pentru oamenii lui Putin/ Foto: Facebook

Guvernul canadian a anunțat noi sancțiuni împotriva a doi oficiali ruși și a patru companii din Rusia, în semn de protest împotriva „anexării și ocupării ilegale” a Crimeei de către Moscova.

Aceste noi măsuri, anunțate în colaborare cu Australia, sunt în concordanță cu cele luate recent de Uniunea Europeană și Marea Britanie, informat Ministerul canadian de Externe într-un comunicat.

Sancțiunile impun în special înghețarea activelor și interzicerea tranzacțiilor în Canada pentru doi oficiali ruși, Alexandr Ganov și Leonid Rișenkin.

Alexandr Ganov conduce o companie care operează servicii feroviare între Rusia și Peninsula Crimeea, în timp ce Leonid Rișenkin a supravegheat construcția unui pod cu autostradă peste strâmtoarea Kerci.

„Rusia a ignorat în mod sistematic, și asta de șapte ani, apelurile comunității internaționale de a pune capăt încălcărilor suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei, precum și a dreptului internațional”, a declarat Marc Garneau, șeful diplomației canadiene, citat de AFP.

Peste 440 de sancțiuni canadiene, din 2014

Conflictul dintre combatanții separatiști sprijiniți de rusi și trupele ucrainene s-a soldat cu peste 13.000 de vieți pierdute, din 2014, când Rusia a anexat Crimeea și forțele proruse din estul Ucrainei s-au răzvrătit împotriva Kievului.

Din 2014, Canada a sancționat peste 440 de oficiali și entități legate de această criză, de multe ori în colaborare cu aliații săi.

Ottawa anunțase deja săptămâna trecută sancțiuni împotriva a nouă oficiali ruși pentru a protesta împotriva tratamentului aplicat de Moscova principalului critic și opozant al lui Vladimir Putin, Alexei Navalnîi.

author avatar
Tudor Borcea