AcasăȘTIRI EXTERNECrimeea, legată de sudul Ucrainei cu trenul și autobuzul / Premieră după...

Crimeea, legată de sudul Ucrainei cu trenul și autobuzul / Premieră după anexarea de către Rusia

Crimeea, legată de sudul Ucrainei cu trenul și autobuzul / Premieră după anexarea de către Rusia / Foto: printscreen

Linii de tren și de autobuz vor lega, de la 1 iulie, Crimeea anexată de Rusia de noile regiuni cucerite din sudul Ucrainei, au anunțat miercuri autoritățile pro-ruse de ocupație.

Aceasta este o premieră de când Moscova a anexat Crimeea în 2014 și a suspendat transportul între regiuni.

Transporturile, păzite de garda națională rusă

Ministerul de Interne autoproclamat al regiunii Herson, ocupată din martie de trupele ruse, a precizat într-un comunicat că autobuzele vor circula de două ori pe zi între Simferopol, capitala Crimeei, și orașul Herson.

Acesta adaugă că, de la 1 iulie, autobuzele vor face legătura între Simferopol și orașele cucerite Melitopol și Berdiansk, în regiunea ucraineană Zaporojia, care este parțial ocupată de armata rusă. Potrivit aceleiași surse, o linie de cale ferată va funcționa acum și între orașul Dzhankoi din Crimeea și orașele Herson și Melitopol. „Securitatea transportului va fi asigurată de Rosgvardia, garda națională rusă”, se arată în comunicat, scrie Le Figaro.

Politica de rusificare

De la cucerirea acestor teritorii din sudul Ucrainei, Moscova a dus o politică de rusificare: a fost introdusă moneda rusă, rubla, au început să fie distribuite pașapoarte rusești, iar vocile critice sunt reprimate. Primarul ucrainean ales al orașului Herson, Igor Kolihaev, care a fost înlăturat de la putere în aprilie, a fost arestat marți. Pe de altă parte, noii lideri locali pro-ruși și-au declarat în mod repetat dorința de a organiza referendumuri pentru ca aceste regiuni să fie atașate la Rusia.

Adjunctul șefului administrației de ocupație din Herson, Kirill Stremusov, a reafirmat miercuri pe Telegram că se pregătește un referendum, fără a oferi un calendar. În același timp, în ultimele săptămâni, mai multe atacuri din regiune au vizat reprezentanți pro-Kremlin. Pe 24 iunie, un oficial pro-rus a fost ucis în Herson într-o explozie de mașină, un act calificat drept „terorist” de Moscova. În ultimele săptămâni, forțele ucrainene au trecut din nou la ofensivă în regiunea Herson și au recâștigat teren de la ruși.

author avatar
Tudor Borcea
405 afisari

1 COMENTARIU

  1. Rusia este pentru rusi si propietatea rusilor ,o tara independents si libera nu cum este Romania o colonie a drogatilor NATO si colhozul putred si corupt UE

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger