Cauta

Creșterea prețurilor locuințelor, noua epidemie europeană

Aeroportul Bromma din vestul Stockholmului se va închide: pe acest teren se vor construi 30.000 de case noi, contribuind la ameliorarea deficitului de locuințe care a făcut ca prețurile să crească amețitor în capitala Suediei. Și peste tot în orașele mari din Europa.

Suedia nu este singura ţară care caută soluţii pentru a creşte oferta de spaţii de locuit şi astfel să reducă acumularea de credite ipotecare neperformante care ameninţă întreaga economie.

În multe metropole europene preţul locuinţelor a crescut timp de mai multe decenii, stimulat de un cocktail de dobânzi reduse, criză de terenuri şi construcţii care nu pot să ţină pasul cu cererea.

În locul fostului aeroportul Tegel, închis în luna noiembrie a anului trecut, autorităţile din Berlin intenţionează să ridice peste 5.000 de apartamente. Totodată, municipalitatea caută o modalitate prin care să poată construi locuinţe sociale pe terenul unui alt aeroport desființat în 2008,Tempelhof, din centrul capitalei Germaniei.

O bulă speculativă pe piața imobiliară

Odată cu pandemia, cererea venită din partea celor care lucrează de acasă a contribuit la creşterea preţurilor iar stimulentele fiscale şi monetare fără precedent, destinate să menţină economiile pe linia de plutire, nu au făcut decât să arunce gaz pe foc, relatează Reuters.

Preţul caselor din Marea Britanie a înregistrat cea mai puternică creştere din ultimii 17 ani. În Berlin, preţurile au înregistrat un salt cu 11% în ultimul an, conform datelor Global Property Guide, un portal specializat în proprietăți rezidenţiale.

Stockholm, Luxemburg, Moscova şi Bratislava au toate creşteri de două cifre ale preţului locuinţelor în ultimele 12 luni.

Banca elvețiană UBS evidențiază München, Frankfurt, Amsterdam, Paris și Zurich ca fiind orașe cu risc de bulă speculativă pe piața imobiliară.

În patru din cele 12 metropole europene incluse de UBS în indexul său Global Real Estate Bubble, preţurile la locuinţe sunt supraevaluate şi doar în Varşovia, Milano şi Madrid, preţurile sunt la un nivel rezonabil.

„Pe termen scurt, singura soluţie pentru oameni este să se împrumute din ce în ce mai mult şi asta este o sursă de îngrijorare nu doar pentru indivizi ci şi pentru societate în ansamblu”, subliniază guvernatorul Băncii Centrale a Suediei, Stefan Ingves.

Ultimele stiri

  • Inspector superior din cadrul ANAF, reținut de DNA. Procurorii îl acuză de trafic de influență
  • Update. PLAN ROȘU în județul Iași: un autocar și un camion, implicate într-un grav accident/17 persoane, transportate la spital – FOTO
  • Insomnia Nu Este Doar Despre Somn: Cauze Profunde și Soluții Naturale
  • Influencerul român, noul Dumnezeu cu ring light: fără creier, dar cu like-uri divine
  • Cum va fi vremea în iunie. Estimările meteorologilor pentru prima lună de vară/Ce vești vin de la ANM
  • Dragnea spune că Ponta „a fost păcălit” să candideze: „El a avut un singur rol: să ia cât mai multe voturi de la Crin”
  • Furtunile au făcut ravagii în mai multe zone din țară. Străzi inundate, grădini distruse de grindină – VIDEO
  • UPDATE: S-a aflat rezultatul votului! Stelian Bujduveanu, primarul general interimar al Capitalei – VIDEO
  • Breaking news… în jurul lumii: Decizii istorice, sancțiuni și revolte pe toate continentele
  • Tragedie într-o stație de metrou din București: un bărbat a murit/Primele informații de la Poliția Capitalei și Metrorex
  • Exit mobile version