AcasăȘTIRI EXTERNECredincioșii, persecutați în 62 de țări

Credincioșii, persecutați în 62 de țări

Libertatea de cult este „amenințată într-una din trei țări din lume”, din cauza încălcărilor care au crescut brusc în ultimii doi ani, se arată în raportul  organizației catolice Aid to the Church in Need (AED).

„În urmă cu doi ani, libertatea religioasă a fost încălcată în una din cinci ţări. În prezent, credincioşii sunt persecutaţi sau discriminaţi în una din trei ţări din lume, adică în 62 de ţări”, a declarat pentru AFP Benoît de Blanpré, directorul AED. Fundaţie internaţională de drept pontifical, AED examinează situaţia tuturor cultelor religioase din 196 de ţări, la fiecare doi ani. Pentru cea de-a 15-a ediţie a raportului său, care acoperă perioada august 2018 – decembrie 2020, a colaborat cu 30 de cadre universitare, misionari, activişti pentru drepturile omului şi jurnalişti. În ultimii doi ani, organizaţia a identificat „persecuţii” (asasinate, deportări, exilări, căsătorii forţate, exproprieri) în 26 de ţări (51% din populaţia lumii). Din aceste ţări, 12 se află în Africa (Burkina Faso, Camerun, Eritreea, Mozambic, Nigeria, Niger, Yemen) şi sunt afectate de „forme extreme de persecuţie, precum crime în masă”. China şi Myanmar, „fac obiectul unei investigaţii internaţionale în legătură cu probabile genocide în curs”, împotriva minorităţii musulmane uigure şi, respectiv, rohingya. „Discriminări” (refuzul sau limitarea accesului la locuri de muncă, la ajutor de urgenţă, justiţie şi proprietăţi imobiliare) au fost semnalate în alte 36 de ţări, precum Irak, Siria, Algeria, Maroc, Cuba, Indonezia şi Vietnam.

Terorism, suprematism religios, Covid-19

Raportul prezintă trei tendințe majore care se află în spatelele acestei creșteri. În primul rând, terorismul islamist continuă să se extindă – în principal în regiunea Sahel, organizaţia Stat Islamic şi Al-Qaida îşi unesc forţele cu miliţiile armate locale şi le radicalizează, pentru a stabili provincii transcontinentale ale califatului, graţie sprijinului ideologic şi material în Orientul Mijlociu. În an doilea rând,  „ascensiunea unui suprematism etnoreligios populist devine o cauză majoră de discriminare împotriva minorităţilor religioase  în ţările cu o majoritate hindusă sau budistă, precum India sau Sri Lanka”. În cele din urmă, o noutate: prejudecăţile societale preexistente împotriva minorităţilor religioase sunt exacerbate odată cu criza sanitară. „Acuzate de toate problemele, inclusiv pandemia Covid-19, aceste minorităţi suferă o discriminare crescută și nu au avut acces la alimente și asistență medicală”, subliniază directorul AED, dând exemplu situația creștinilor din Pakistan și India.

author avatar
Radu Jacotă Redactor