AcasăȘTIRI EXTERNECovid și propagandă: Elveția caută un biolog imaginat de Beijing

Covid și propagandă: Elveția caută un biolog imaginat de Beijing

Covid și propagandă: Elveția caută un biolog imaginat de Beijing

Wilson Edwards, un „biolog” care apără pe Facebook pozițiile chineze cu privire la originile Covid-19 și acuză Washingtonul că a obstrucționat ancheta OMS, probabil că nu există.

A apărut la 24 iulie. Într-o postare pe Facebook, un anume Wilson Edwards începe să critice Statele Unite: „Am fost informat că Statele Unite încearcă să discrediteze abilitățile oamenilor de știință implicați în faza I a anchetei OMS din Wuhan și că încearcă să inverseze concluziile raportului”.

„Dacă exiști, ne-ar plăcea să te întâlnim!”

Acest om, despre care se spune că este biolog elvețian, scrie că „administrația Biden nu a precupețit nici un efort pentru a restabili influența Statelor Unite la OMS”, continuă el într-o altă parte a postării sale.

Aceste declarații sunt transmise rapid și pe larg de către mass-media chineză. Ele nu le-au lăsat indiferente nici pe autoritățile elvețiene.  Marți, 10 august, ambasada Elveției la Beijing trimite pe Twitter pentru a preciza faptul  că numele Wilson Edwards nu apare pe registrele sale și nici într-un articol științific.

În plus, contul de Facebook al așa-numitului biolog a fost deschis pe 24 iulie, ziua publicării postării amintite. „Dacă exiști, ne-ar plăcea să te întâlnim!”, a ironizat ambasada Elveției înainte de a cere presei chineze și rețelelor sociale să o șteargă.

Imediat, contul de Facebook al lui Wilson Edwards a fost șters. Articolele de presă care i-au menționat citatele au fost retrase.

Originea Covid-19, ancheta refuzată de China

Acest incident vine în contextual reluării investigațiilor cu privire la originea Covid-19, luându-se în calcul pista unui accident de laborator de la Institutul de Virusologie din Wuhan, oraș considerat epicentrul pandemiei.

Încă din luna mai, mai mulți oameni de știință au semnat o scrioare deschisă publicată în prestigioasa revistă Science, cerând OMS să examineze serios această pistă.

De partea lor, autoritățile chineze resping în bloc această posibilitate, dar refuză să ofere orice răspuns la cercetările efectuate de laboratoarele din Wuhan la sfârșitul anului 2019 și să primească anchetatorii pentru o investigație independentă.

False personalități pentru propagandă

Nu este prima dată când China este acuzată că folosește personalități false în scopuri de propagandă. La 28 martie, postul de televiziune chinez CGTN a postat pe site-ul său un articol al unei jurnaliste franceze, Laurene Beaumond. Ea a pus sub semnul întrebării existența lagărelor de detenție pentru uigurii din Xinjiang și a spus „opriți tirania știrilor false”, scrie Liberation.

Ulterior s-a dovedit că nu există nici o urmă tangibilă în legătură cu acest jurnalist în dosarele Comisiei cărților de identitate ale jurnaliștilor profesioniști.

CGTN s-a apărat răspunzând că este vorba de un „pseudonim”. CheckNews nu a reușit să ajungă la ea pentru a confirma că este într-adevăr ea, în special pentru a-i cere detalii despre statutul ei de „jurnalist independent”.

CGTN France nu a răspuns la solicitările CheckNews. Postul tv s-a mulțumit să explice pe site-ul său că autoarea a ales pseudonimul de frică „pentru siguranța ei”. Ulterior, Le Figaro a dezvăluit că persoana care se ascundea sub numele de Laurene Beaumond este reală și că lucrează în scopul propagandei Chinei.

Între timp, Wilson Edwards a ales să dispară.

 

author avatar
Tudor Borcea
165 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger