AcasăȘTIRI EXTERNECovid-19, un uriaș experiment științific? Noul coronavirus, letal pentru unii, inofensiv pentru...

Covid-19, un uriaș experiment științific? Noul coronavirus, letal pentru unii, inofensiv pentru alții!

Un articol publicat recent demonstrează că unele persoane pot avea un scut imun la Covid-19.

Aflate de mai bine de șapte luni în pandemia coronavirusului, comunitățiile științifice au învățat multe lucruri despre virusul SARS-CoV-2 și despre boala care o provoacă, Covid-19, dar încă există și multe lacune în înțelegerea acesteia.

Un mare mister este de ce unii oameni se îmbolnăvesc și chiar mor din cauza bolii lor, în timp ce alte persoane similare nu prezintă simptome și poate nu își dau seama că au fost infectate deloc.

Persoanele cu un risc mai mare de a contacta o boală severă, chiar fatală sunt cele peste 60 de ani; cele supraponderale sau obeze, având una sau mai multe boli cronice, cum ar fi diabetul, boli cardiovasculare, boli de rinichi sau plămâni și cancer sau chiar cele de culoare.

„Persoane care nu au fost niciodată expuse la SARS-Cov2”

Un articol sumar publicat recent în revista Nature Review Immunology prezintă posibilitatea ca anumite persoane să aibă un scut imun la coronavirus. Un procent mare din populație pare să aibă celule imune care sunt capabile să recunoască părți ale virusului SARS-CoV-2 și care ar putea să le ofere o protecție temporară în combaterea infecției.

”Am descoperit persoane care nu au fost niciodată expuse la SARS-Cov2 … aproximativ jumătate dintre oameni au avut o reactivitate cu celule T”,  a declarat coautorul lucrării Alessandro Sette de la Institutul pentru Imunologie Jolla.

Celulele T, arma din sistemul nostru imunitar

Câteva studii recente au descoperit că anticorpii împotriva coronavirusului pot dispărea destul de repede din sistemul imunitar adaptiv, mai ales la persoanele care au avut cazuri ușoare de Covid-19. Răspunsul la anticorpi pare să se estompeze rapid, comunitatea științifică nu este sigură cât timp va rămâne protejată o persoană care a fost infectată cu acest virus. Acest lucru este îngrijorător, deoarece ne bazăm pe vaccinuri pentru a declanșa un răspuns la anticorpi care să ne ajute să ne protejăm și dorim ca această protecție să dureze mult timp. Din fericire, anticorpii nu sunt singura armă pe care sistemul nostru imunitar adaptativ o folosește pentru a evita o infecție.

Celulele T sunt create de organism după o infecție pentru a combate infecțiile viitoare de la același invadator. „Nu există nicio modalitate ca aceste persoane să fi fost expuse la SARS-CoV2. Acest lucru a arătat că oamenii care nu au contactat niciodată acest virus par să aibă o reactivitate a celulelor T împotriva virusului. S-a confirmat acum pe diferite continente, în laboratoare diferite, cu tehnici diferite” a spus Sette.

El speculează că această recunoașterea unor părți ale virusului SARS-CoV-2 în celulele T poate proveni din partea expunerii anterioare la unul dintre cele patru tipuri de coronavirus care provoacă răceala comună la milioane de oameni în fiecare an.

author avatar
Nicoleta-Mirela Pirvu
901 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger