AcasăȘTIRI EXTERNECovid-19. Un studiu amplu confirmă legătura dintre vaccinul Moderna și problemele rare...

Covid-19. Un studiu amplu confirmă legătura dintre vaccinul Moderna și problemele rare cardiace

Covid-19. Un studiu amplu confirmă legătura dintre vaccinul Moderna și problemele rare cardiace

Vaccinul anti-Covid-19 de la Moderna prezintă un risc mic de probleme cardiace, dar fără consecințe grave, arată un studiu publicat joi, 16 decembrie și realizat pe întreaga populație din Danemarca.

Acest studiu, publicat în British Medical Journal (BMJ), raportează și riscurile cardiace asociate cu vaccinul Pfizer, dar numai la femei.

„Vaccinarea cu Moderna este asociată cu un risc mai mare de miocardită sau pericardită la danezi, în special la categoria de vârstă 12-39 de ani”, sintetizează autorii.

Primul studiu realizat la nivel de țară

Miocardita și pericardita sunt inflamații ale inimii. Prima afectează miocardul, principalul mușchi al inimii, iar a doua pericardul, membrana care înconjoară inima.

Aceste concluzii sunt în concordanță cu studiile anterioare care au determinat mai multe autorități sanitare, inclusiv cele din Franța și Danemarca, să suspende utilizarea vaccinului Moderna pentru cei mai tineri.

Islanda a suspendat vaccinul Moderna chiar și pentru toți adulții. Aceasta lucrare este prima realizata la scara populatiei unei întregi țări, Danemarca fiind în fruntea colectării și utilizării datelor de sănătate publică.

Potrivit acestui studiu, riscurile de miocardită/pericardită apar de trei până la patru ori mai mari la cei vaccinați cu Moderna, în luna următoare vaccinării, decât la cei vaccinați cu Pfizer/BioNTech.

Cât despre acesta din urmă, „nu este asociat cu un risc mai mare de miocardită sau pericardită decât la femei”, notează cercetătorii, recunoscând că sunt surprinși de această concluzie, scrie Le Figaro.

Aceștia insistă în orice caz asupra faptului că aceste probleme cardiace rămân rare, inclusiv la cei sub 40 de ani vaccinați cu Moderna, întrucât doar aproximativ 0,005% dintre aceștia sunt vizați de acest risc.

Important este că aceste probleme au fost în cea mai mare parte ușoare și nu s-a observat nici un deces sau stop cardiac la cei vaccinați atinși de miocardită sau pericardită.

Mai pe larg, faptul de a fi primit unul dintre aceste două vaccinuri este chiar asociat cu un risc mai scăzut de deces prin stop cardiac în comparație cu cei nevaccinati, chiar dacă acesta nu este obiectivul principal evaluat de studiu.

author avatar
Tudor Borcea