În timp ce numărul cazurilor de Covid-19 explodează în China și populația țării va putea în curând să călătorească fără constrângeri sanitare, cele 27 de țări UE s-au întâlnit joi la Bruxelles pentru a încerca să se coordoneze. În timp ce Italia și Spania tocmai au reintrodus controalele obligatorii la sosire în țările lor, alte țări nu sunt de acord.
Începând cu 8 ianuarie, carantina obligatorie în China se va încheia. Milioane de persoane vor putea călători fără constrângeri sanitare, în timp ce numărul cazurilor explodează în țară, cu numeroase variante.
Restricții numai în cazul în care apare o nouă variantă
La Bruxelles, membrii UE au organizat joi o reuniune de urgență. În urmă cu trei ani, lipsa lor de coordonare în fața Covid-19 a fost extrem de costisitoare. De data aceasta, cei 27 au ales să se pună de acord, dar nu sunt toți pe aceeași lungime de undă.
Italia este, de fapt, singura țară din Uniunea Europeană care s-a alarmat impunând, începând de miercuri, teste de depistare pentru călătorii din China. Jumătate din probele prelevate de la călătorii chinezi pe aeroportul din Milano au fost pozitive.
Prin urmare, Italia face apel la alte țări europene să facă același lucru. Vineri dimineață, Spania a anunțat, de asemenea, introducerea de controale în aeroporturile sale pentru călătorii care vin din China.
Dar, deocamdată, nu există variante noi. Prin urmare, țări ca Franța, Belgia și Germania nu vor să-și facă griji. Pentru acestea, populația este bine protejată datorită vaccinării, iar numărul călătorilor chinezi este încă limitat și ar trebui să rămână așa timp de câteva săptămâni.
Austria subliniază beneficiile economice ale revenirii turiștilor chinezi în Europa, astfel că nu vor fi reluate controalele la nivel european.
Bruxelles-ul rămâne vigilent, dar se vrea pragmatic. În cazul în care apare o nouă variantă, restricțiile ar putea fi reintroduse în mod coordonat, ceea ce ar putea dura ceva timp și ar putea readuce Europa la politica „fiecare pentru el însuși”.