AcasăȘTIRI EXTERNECovid-19, trambulină pentru furturile de catalizatoare auto

Covid-19, trambulină pentru furturile de catalizatoare auto

Covid-19, trambulină pentru furturile de catalizatoare auto

În ultimele luni, din Europa și până în SUA, hoții au avut o nouă pasiune: convertizoarele auto catalitice. Furturile de catalizatoare au explodat, pe fondul pandemiei Covid-19.

Unii șoferi nu știu că sub mașina lor este o comoară prețioasă.

Înainte de a iesi prin eșapament, gazele toxice emise de motor (monoxid de carbon, oxid de azot etc.) trec prin convertizorul catalitic, care le transformă în produse mai puțin periculoase (dioxid de carbon, pentaoxid de azot, vapori de apă).

Interiorul catalizatorului este realizat din trei metale prețioase: platină, paladiu și rodiu. Mai ales ultimele două se află în atenția hoților.

Rodiul, de 7 ori mai scump decât aurul

Catalizatoarele auto există din anii 1970 și sunt obligatorii în mai multe țări. Cu alte cuvinte, nu lipsesc potențiale victime ale hoților. Dar de ce furturile unor astfel de dispozitive au explodat acum?

Motivul pentru care pofta de paladiu și rodiu a crescut este că perețul acestor două metale a crescut și el vertiginos în ultima vreme.

Prima explicație pentru aceasta: platina a rămas în surplus pe piață în 2020. Companiile miniere de profil, în cea mai mare parte situate în Africa de Sud, aveau, prin urmare, un interes personal să nu producă prea mult. Or, rodiul și paladiul sunt platinoizi, extrași în aceleași mine ca și platina.

În plus, în 2020, Covid-19 a forțat o serie de mine să se închidă luni de zile. Această scădere a producției de rodiu și paladiu, în același timp cu creșterea cererii în Europa și Asia, a împins în mod natural ascendent prețurile.

În 2020, rodiul valora de șapte ori mai multe decât aurul și a fost încoronat cel mai scump metal din lume. În 2021, prețul său a a continuat să crească până când a ajuns la 950.000 de euro pe kilogram, în primăvară.

Acest preț s-a dezumflat în cele din urmă, dar a ajuns totuși la 376.000 de euro la sfârșitul anului 2021.

În funcție de modelul și starea sa, un convertor catalitic uzat poate fi revândut pe piața secundară ilegală pentru câteva sute de dolari, explică The Hustle. Apoi este vândut en-gros specialiștilor care extrag materialele din catalizatoare, pe care le vând turnătoriilor ilegale.

author avatar
Tudor Borcea
467 afisari

1 COMENTARIU

  1. Logica e simplă: prindem hoții și se termină co$vidu’. Sau altfel: toți hoții fac bani în covid.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger