China a reușit să injecteze luni cincisprezece milioane de doze de vaccin. Un record care ilustrează eforturile întreprinse de Beijing pentru a da un impuls campaniei sale de vaccinare.
Această grabă pentru injecții se datorează foarte mult descoperirii a două noi surse de contaminare cu Covid-19, săptămâna trecută, în provinciile Liaoning, în nord-estul Chinei, și în Anhui, la aproximativ 1.000 km mai la sud, precizează Global Times.
Un studio de foto din Yingkou, un oraș portuar de peste două milioane de locuitori din provincia Liaoning, a fost identificat ca fiind probabil originea unui val de aproximativ 30 de cazuri confirmate în cele două regiuni.
Într-o țară care se mândrește cu faptul că a redus la minimum numărul de noi contaminări zilnice – oficial în jur de 17 pe zi la nivel național – nu a fost nevoie de mai mult pentru ca autoritățile să utilizeze resurse majore.
Campaniile de testare masive au fost inițiate în weekend în cele două provincii, școlile au fost închise, iar locuitorilor din Yingkou li se permite să părăsească orașul numai după prezentarea unui test de screening negativ.
Acuzați că nu au reușit să prevină contaminarea suplimentară, politicienii din Lu’an, un oraș din provincia Anhui, sunt anchetați, potrivit South China Morning Post, citat de AFP.
Un climat de urgență care pare să fi convins locuitorii acestor două regiuni să fie vaccinați, subliniază CNN. Dacă cifra de 15 milioane de doze administrate în 24 de ore în întreaga țară poate părea impresionantă în comparație cu cifrele observate în majoritatea celorlalte țări ale lumii, acum o săptămână rata vaccinărilor a depășit 10 milioane de injecții pe zi.
De fapt, Beijingul pare să fi crescut brusc ritmul campaniei sale de vaccinare timp de aproape o lună. I-a luat 25 de zile să livreze primele 200 de milioane de doze și apoi doar încă două săptămâni pentru a ajunge la cele 300 de milioane de doze. În cele din urmă, nouă zile mai târziu, China a trecut de etapa de 400 de milioane de injecții (una sau două doze).
Autoritățile chineze acționează repede deoarece guvernul și-a stabilit un obiectiv ambițios: dorește ca 40% din populație, sau 560 de milioane de oameni, să fi primit cel puțin o injecție până la sfârșitul lunii iunie.
Deocamdată, doar orașul Beijing poate pretinde că este înaintea calendarului oficial. Aproape 60% dintre locuitorii peste 18 ani din capitala Chinei au primit deja ambele doze.
Ezitările populației
Dar în altă parte, situația este mai tensionată. În primul rând, deoarece stocurile sunt limitate în anumite provincii. Sinopharm și Sinovac, doi dintre principalii producători de vaccinuri, au declarat la sfârșitul lunii aprilie că ar putea produce șase milioane de doze pe zi, ceea ce „este insuficient pentru a satisface nevoile naționale”, a recunoscut Yin Weidong, CEO al Sinovac.
Faptul că China desfășoară în același timp diplomația vaccinului și își rezervă o parte din producția sa pentru export pune presiune suplimentară asupra locațiilor de producție.
În timp ce oferta se luptă să țină pasul, cererea nu este întotdeauna pe măsură. „Oamenii cred că ne descurcăm bine pe frontul luptei împotriva Covid-19 și nu consideră necesar să fie vaccinați”, notează Zheng Zhijie, specialist în politici de sănătate publică la Universitatea din Beijing.
Autoritățile au reacționat: în școli, copiii sunt încurajați să facă presiuni asupra părinților și bunicilor pentru a fi vaccinați iar în unele zone rurale sunt oferite cupoane sau produse de bază – cum ar fi laptele și uleiul – pentru a convinge populația locală.
În mai multe orașe mari, precum Shanghai sau Beijing, companiile au amenințat angajații recalcitranți cu sancțiuni disciplinare dacă nu sunt vaccinați.