AcasăȘTIRI EXTERNECovid-19 și vaccinurile Big Pharma. Pfizer/BioNTtech și Moderna au umflat prețurile în...

Covid-19 și vaccinurile Big Pharma. Pfizer/BioNTtech și Moderna au umflat prețurile în plină pandemie

Covid-19 și vaccinurile Big Pharma. Pfizer/BioNTtech și Moderna au umflat prețurile în plină pandemie / Foto: printscreen

Companiile farmaceutice Pfizer/BioNTech și Moderna au impus Germaniei prețuri semnificativ mai mari pentru vaccinuri, în plină pandemie Covid-19, potrivit unor documente obținute de presa germană.

 

Germania a cheltuit 13,1 miliarde de euro pe vaccinuri, potrivit posturilor publice de radio și televiziune NDR și WDR și cotidianului SZ, care citează o listă confidențială de comenzi care detaliază câte vaccinuri a comandat guvernul german, de la ce producător și la ce preț.

Informații cenzurate de Comisia Europeană și Big Pharma

Documentele arată că guvernul a comandat 39 de miliarde de doze de vaccin de la Pfizer/BioNTech, la un preț de aproximativ 15,50 euro fiecare, în decembrie 2020. Nouă luni mai târziu, prețul a crescut la 23,20 euro bucata. De asemenea, prețul vaccinurilor Moderna a crescut cu peste 50% în trei luni.

Pentru Wolf-Dieter Ludwig, președintele comitetului pentru medicamente al Asociației Medicale Germane, acest lucru arată că firmele au profitat de situația în care țările erau disperate după vaccinuri pentru a cere un preț mai mare.

„Pentru mine este suspect, pentru că, dacă ne uităm la veniturile din vânzări, puteau să rămână la prețul inițial”, a declarat acesta pentru televiziunea NDR.

Pfizer a reacționat la informațiile din presă, un purtător de cuvânt al companiei declarând pentru NDR că „nu trebuie să vă bazați pe informații care nu pot fi verificate”. Cu toate acestea, suma pe care Germania a cheltuit-o pentru vaccinuri, raportată de cele trei instituții media, a fost confirmată de Ministerul german al Sănătății, scrie Euractiv.

Noile rapoarte ale presei reprezintă una dintre puținele informații făcute publice până în prezent cu privire la achiziționarea de vaccinuri Covid-19 în UE.

În ciuda apelurilor repetate ale legiuitorilor și ale societății civile, Comisia Europeană și companiile farmaceutice care au furnizat vaccinuri în UE au publicat până acum doar contractele dintre ele, într-o formă cenzurată.

author avatar
Tudor Borcea