AcasăȘTIRI EXTERNECovid-19 și redeschiderea Chinei. Europa se teme de revenirea coșmarului: noi variante...

Covid-19 și redeschiderea Chinei. Europa se teme de revenirea coșmarului: noi variante foarte contagioase

Covid-19 și redeschiderea Chinei. Europa se teme de revenirea coșmarului: noi variante foarte contagioase / Foto: Twitter

Pe măsură ce China se confruntă cu o creștere a numărului de infecții cu Covid-19, apar preocupări legate de apariția unor noi variante și subvariante. În timp ce autoritățile au anunțat luni încetarea carantinei obligatorii la sosirea în țară, ar putea acest val să schimbe datele pandemiei dincolo de granițele Chinei?

După ce au ridicat, la 7 decembrie, majoritatea restricțiilor sanitare stricte în vigoare în țară din 2020, autoritățile sanitare au anunțat, luni, sfârșitul carantinei obligatorii la sosirea pe teritoriul chinez. Începând cu 8 ianuarie, va fi suficient doar un test negativ cu o vechime mai mică de 48 de ore. Anunțul a provocat imediat valuri de bucurie în țară, mulți chinezi grăbindu-se să își rezerve zboruri în străinătate. Dar cum China se confruntă, de asemenea, de câteva săptămâni, cu o creștere masivă a infecțiilor, acest anunț provoacă îngrijorare în străinătate și ridică întrebarea: acest val de Covid-19 ar putea avea repercusiuni sanitare dincolo de granițele Chinei?

Varianta BF.7, arătată cu degetul

Potrivit mai multor media americane, printre care Financial Times, care îl citează pe directorul adjunct al Centrului chinez pentru controlul și prevenirea bolilor, 250 de milioane de persoane au fost infectate în China de la 1 decembrie, adică 18% din populația totală. Această cifră nu a fost confirmată oficial și este imposibil de verificat – autoritățile sanitare locale au oprit testele sistematice de depistare și publicarea cifrelor privind pandemia – dar, împreună cu numeroasele relatări privind spitalele și crematoriile copleșite, confirmă amploarea acestui val de contaminare.

Pentru a explica această situație, specialiștii indică mai mulți factori. În primul rând, o mare parte din populație nu s-a confruntat niciodată cu Covid-19 și nu este imunizată în mod natural la el. În al doilea rând, „populația în vârstă și vulnerabilă este slab vaccinată: 60% dintre persoanele de peste 80 de ani au primit doar două doze sau mai puțin”, explică Antoine Flahault, epidemiolog la Universitatea din Geneva, notează France 24. Or, mai multe studii arată că vaccinurile chinezești, care sunt folosite exclusiv în întreaga țară, sunt eficiente doar după trei doze.

La aceasta, epidemiologul adaugă un alt parametru. „Subvarianta BF.7, un descendent al variantei Omicron, este considerată a fi principalul vinovat pentru acest val”. Această subvariantă, care a fost detectată pentru prima dată în Belgia și a fost găsită și în Franța, SUA, Marea Britanie și Germania, este deosebit de contagioasă”.

„BF.7 are o R0 (rata de reproducere a virusului) de 10 până la 18,6. Cu alte cuvinte, o persoană infectată va transmite virusul, în medie, la între 10 și 18,6 alte persoane, în comparație cu o medie de 5,08 pentru Omicron”, explică el. „Așadar, aceasta este o tulpină extrem de transmisibilă a virusului în condițiile actuale de imunitate scăzută a populației chineze”.

Pentru moment, BF.7 reprezintă doar 0,99% din secvențierea în Franța, conform instrumentului Cov-Spectrum, și 1,5% din infecțiile din SUA. „Această cifră ar putea într-adevăr să crească”, confirmă Mircea Sofonea, conferențiar în epidemiologie la Universitatea din Montpellier. „Dar nu este atât de îngrijorător. Europa a trecut deja prin mai multe valuri de Covid-19 legate de Omicron și suntem mai bine imunizați”.

Teama de noi variante

Pentru cei doi specialiști, principala preocupare nu este BF.7, ci mai degrabă faptul că o nouă variantă va apărea din acest focar în China. „Fiecare infecție oferă posibilitatea ca virusul să sufere mutații și, prin urmare, posibilitatea ca o subvariantă sau o variantă a SARS-Cov2 să apară”, spune Mircea Sofonea.

„Trebuie să fim pregătiți pentru asta”, este de acord Antoine Flahault, „riscul este evident atunci când virusul circulă într-o țară de 1,4 miliarde de locuitori și în rândul unei populații cu imunitate redusă”.

„Pe termen scurt, cea mai probabilă ipoteză este că, dacă va apărea o subvariantă, aceasta va fi un derivat al variantei Omicron”, continuă Mircea Sofonea. „Ca și BF.7, s-ar adăuga doar la cele existente și cu siguranță nu ar reprezenta un pericol real pentru populația occidentală bine imunizată”.

„Adevărata teamă este că va apărea o variantă îndepărtată a Omicron, care ar scăpa imunității noastre naturale și a vaccinurilor”, avertizează el. De precizat că, pentru ca o nouă variantă să apară, ea trebuie să fie mai contagioasă decât predecesoarea sa, așa cum a fost cazul variantei Omicron în fața variantei Delta, sau trebuie să scape imunității populației.

Mai ales că, deși experții sunt de acord că vârful de contaminare ar fi trecut deja în Beijing, va dura câteva luni până când situația va reveni la normal în întreaga țară. „China trebuie să se aștepte să cunoască mai multe valuri succesive, așa cum a fost cazul în țările occidentale”, continuă Antoine Flahault. „În orice caz, chiar și în afară de ceea ce se întâmplă în China, apariția unor noi variante, mai transmisibile și posibil mai virulente, trebuie să rămână o preocupare majoră pentru toți și să justifice faptul că nu trebuie să lăsăm garda jos complet”, insistă el.

Pe lângă această amenințare, situația sanitară va avea cu siguranță repercusiuni economice, cu o încetinire a liniilor de producție în țara care este fabrica lumii, așa cum s-a întâmplat deja în 2020. Mai îngrijorător este faptul că autoritățile chineze au anunțat rechiziționarea producției de la anumite companii farmaceutice, ceea ce ar putea agrava și penuria de medicamente care afectează mai multe țări occidentale în această iarnă. În 2020, China a reprezentat 50% din producția mondială de paracetamol.

Introducerea de controale la frontieră

Ca răspuns la preocupările legate de redeschiderea frontierelor chineze, țările vecine India și Japonia au decis deja să impună teste pentru călătorii care sosesc pe teritoriul lor dinspre China. Statele Unite „iau în considerare măsuri similare”, potrivit oficialilor.

Antoine Flahault a declarat că este în favoarea acestei măsuri și în Europa. „Întregul spațiu Schengen ar face bine să pună rapid în aplicare un control sanitar care să vizeze testarea și secvențierea virusurilor identificate la toți călătorii care vin din China. Numai în acest fel putem observa apariția acestor noi variante de care ne temem într-un stadiu incipient. Iar acest lucru ne-ar permite să anticipăm mai bine măsurile care ar putea fi necesare”, insistă el.

Mircea Sofonea, la rândul său, solicită în primul rând folosirea în continuare a măsurilor de barieră. „Nu trebuie să uităm că chinezii sunt primele victime ale acestei situații”, conchide el. „Strategia zero Covid-19 a fost nesustenabilă, iar acum plătesc pentru ridicarea ei bruscă și nepregătită. Guvernul chinez va trebui să reacționeze rapid pentru a evita o catastrofă sanitară”.

author avatar
Tudor Borcea
313 afisari

4 COMENTARII

  1. Solutia este interzicerea calatoriilor din si inspre China. Sa se spele pe cap cu , covidul lor toti chinezoii.

    • Din moment ce izolarea nu este buna, inseamna ca singura sansa de terminare a pandemiei este lasarea virusului peste tot.
      Singur isi va inchide mecanismele de supravietuire.
      At fi bine sa te invete nik cum se face ? 😉

  2. Nu se teme nici dracu!
    Cel mut se tem injectații, dar asta este ceva cu totul irelevant. Ăia nu intră la categoria oameni.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger