AcasăȘTIRI EXTERNECovid-19 și economia. În ciuda creșterii record a cazurilor, Spania, SUA, Anglia...

Covid-19 și economia. În ciuda creșterii record a cazurilor, Spania, SUA, Anglia și Argentina reduc perioada de carantină

Covid-19 și economia. În ciuda creșterii record a cazurilor, Spania, SUA și Argentina reduc perioada de carantină

În ciuda unei creșteri a contaminărilor zilnice cu varianta Omicron a Covid-19, mai multe țări au decis să reducă timpul necesar pentru carantina persoanelor infectate, în încercarea de a minimiza impactul asupra activității economice.

Găsirea unui echilibru între „sănătate publică” și „creștere economică”. Așa a justificat, miercuri, premierul Pedro Sanchez, decizia guvernului spaniel de a reduce durata carantinei persoanelor pozitive la Covid-19.

Confruntată ca întreaga lume cu răspândirea variantei Omicron, Spania a devenit astfel una dintre primele țări care a redus durata izolării persoanelor infectate, după Statele Unite, luni, și Anglia, chiar înainte de Crăciun.

„Impactul economic legat de izolare”

Din 24 decembrie, britanicii cu două teste antigen negative efectuate în ziua a șasea și a șaptea au dreptul să iasă din izolare.

Autoritățile spaniole recomandaseră deja pe 21 decembrie să nu mai se impună o carantină persoanelor complet vaccinate care au fost în contact strâns cu persoane infectate cu varianta Omicron, ci doar să le limiteze contactele. Cu toate acestea, cazurile de contact nevaccinate trebuie să respecte carantina, scăzând și ea de la 10 la 7 zile.

Miercuri, Argentina a urmat Spania prin reducerea perioadei de carantină de la 10 la 7 zile pentru persoanele pozitive cu o schemă completă de vaccinare. Și la cinci zile pentru cazurile  contact asimptomatice, dar vaccinate. Durata va rămâne de zece zile pentru cei care nu au primit cele două doze, inclusiv pentru cazurile de contact.

„Preocuparea actuală (…) în țările cu acoperire de vaccinare precum a noastră, cu varianta Omicron care este mai transmisibilă dar mai puțin letală, nu este atât de mult presiunea asupra sistemului de sănătate, cum era înainte,  dar impactul economic legat de izolare”, a explicat ministrul argentinian al Sănătății, Carla Vizzotti.

Dacă Statele Unite au ales să reducă la jumătate durata carantinei persoanelor infectate, este și pentru a reduce perturbările economice, în special în sectorul aviației. Peste Atlantic, durata izolării a fost redusă de la zece la cinci zile pentru persoanele asimptomatice și de la 14 la cinci zile pentru cazurile de contact nevaccinate.

author avatar
Tudor Borcea
166 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger