AcasăȘTIRI EXTERNECovid-19 schimbă regulile vacanțelor. Vapoarele de croazieră îi mută pe cei nevaccinați...

Covid-19 schimbă regulile vacanțelor. Vapoarele de croazieră îi mută pe cei nevaccinați la clasa a doua

Covid-19 schimbă regulile vacanțelor. Vapoarele de croazieră îi mută pe cei nevaccinați la clasa a doua

La bordul uriașei nave de croazieră Freedom of the Seas, care călătorește de la Miami la Bahamas, pasagerii care nu sunt vaccinați împotriva Covid-19 sunt privați de cazinou, club de noapte, sushi bar și alte facilități. O nouă „clasă a doua” pe „Titanicurile” moderne.

La bordul acestei nave, Jack, din filmul „Titanic”, ar putea să se întâlnească cu Rose? Nu, dacă nu este vaccinat. Pe Freedom of the Seas, primul vas de croazieră care a plecat, la 2 iulie din Miami, lupta de clasă s-a schimbat foarte mult. Distincția socială între pasageri se face acum în funcție de vaccin, potrivit Portland Press Herald.

Și izolați, și cu banii luați

Nava, care aparține companiei de transport maritim Royal Caribbean, a plecat cu peste 4.000 de pasageri la bord. Cei vaccinați poartă brățări speciale, să poată fi deosebiți de cei nevaccinați, cărora nu li s-a dat un astfel de accesoriu.

Și, pentru aceștia din urmă, care reprezintă 7% din numărul total al pasagerilor, croaziera va fi mai săracă în distracții și facilități: fără sushi bar, spa, club de noapte, etc. Mai mult, cele mai bune săli de restaurant le sunt inaccesibile. La spectacolele de teatru, nevaccinații sunt regrupați într-o zonă separată, în fundul sălii. Ei nu au acces nici la piscinele sau barurile exterioare.

După anunțarea acestor măsuri, numeroși internauți s-au indignat pe Twitter. In definitiv, au plătit pentru crozieră la fel ca cei vaccinați.

La latitudinea companiilor

Regulile Centrelor SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor pentru navele de croazieră nu cer decât măști și distanțare social, dacă sunt la bord pasageri nevaccinați.

În rest, „companiile au o anumită latitudine pentru a stabili detaliile” , scrie sursa citastă. Astfel, în Texas, de exemplu, cele mai mari companii de croazieră nu au permis decât clienților vaccinați să urce la bord.

Alți bani, nu aceeași distracție

Iar prudența aleasă de Royal Caribbean are, pentru pasagerii nevaccinați, costul ei. Toți cei cu vârsta peste 12 ani au trebuit să efectueze un test PCR cu trei zile înainte de plecare. De asemenea, trebuie să plătească un al doilea test la îmbarcare și un al treilea în momentul debarcării la destinație. În SUA, unde aceste teste nu sunt gratuite, costul total poate varia de la 136 la 178 de dolari (115 la 150 de euro) în funcție de traversare, scrie Liberation.

Factură sărată

Pentru pasagerii de croazieră nevaccinați care pleacă din Florida, compania solicită, de asemenea, o asigurare de călătorie „care acoperă cel puțin 25.000 USD în cheltuieli medicale și 50.000 USD de persoană pentru costurile asociate cu carantina și evaluarea medicală legată de o infecție cu Covid-19”, scrie ziarul ForbesAsta înseamnă 200 de dolari în plus pe factura pentru o croazieră de patru persoane timp de o săptămână, rezumă Portland Herald Press.

Pentru Royal Caribbean, este o modalitate de a se proteja împotriva surprizelor neplăcute. La sfârșitul lunii iunie, compania a trebuit să plătească pentru a repatria doi adolescenți  și familiile, testați pozitiv la Covid-19. O altă companie, Celebrity, se confruntase cu aceeași problemă cu doi invitați asimptomatici care au dat rezultate pozitive într-o călătorie.

 

author avatar
Tudor Borcea