AcasăȘTIRI EXTERNECovid-19. Risc „foarte ridicat” ca varianta Omicron să se răspândească în Europa

Covid-19. Risc „foarte ridicat” ca varianta Omicron să se răspândească în Europa

Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Europa(ECDC) a tras un semnal de alarmă în legătură cu noua tulpină mutantă Covid-19, Omicron, detectată în Africa de Sud, care stârnește îngrijorare la nivel Mondial.

Într-un raport de evaluare a riscurilor,  ECDC își justifică temerile explicând că există încă „o incertitudine considerabilă în ceea ce privește contagiozitatea, eficacitatea vaccinurilor, riscul de reinfecție și celelalte caracteristici ale variantei Omicron”.

Variantă „îngrijorătoare”, potrivit OMS

Având în vedere posibilitatea ca vaccinurile actuale să nu protejeze împotriva acestei variante și a faptului că ar putea fi mai contagioasă, „considerăm ridicată probabilitatea de noi sosiri și contaminări (cu Omicron) în UE și EEE ” (Spațiul Economic European, Islanda, Liechtenstein și Norvegia), avertizează agenția cu sediul la Stockholm.

Astfel, „într-o situație în care varianta Delta are o recrudescență în UE și EEE, impactul introducerii și posibilei răspândiri a variantei Omicron ar putea fi foarte mare”.

ECDC a cerut țărilor să efectueze analize ale genomului pentru a urmări cazurile confirmate, iar călătorii să nu călătorească în zonele afectate.

Noua variantă B.1.1.529 a fost clasificată vineri drept „ingrijorătoare” de către OMS. Omicron se află astfel în cea mai amenințătoare categorie de variante de Covid-19, alături de Delta, care domină în prezent planeta, și de rivalii săi mai slabi, Alpha, Beta și Gamma.

Primul caz depistat în UE

Un caz al noii variante de Covid-19, detectat pentru prima dată în Africa de Sud și absent până acum din Europa, a fost identificat în Belgia, a anunțat vineri ministrul Sănătății al țării. Este vorba un bărbat în vârstă de 30 de ani venit din străinătate (Egipt), nevaccinat, care a fost testat pozitiv la 22 noiembrie, potrivit ministrului Frank Vandenbroucke.

Moderna dezvoltă o doză de rapel pentru Omicron

Moderna și-a anunțat vineri intenția de a dezvolta o doză de rapel specifică pentru noua variantă Omicron a Covid-19, detectată în Africa de Sud și considerată „de îngrijorare” de către OMS. „Moderna va dezvolta rapid un vaccin candidat pentru o doză de rapel specifică variantei Omicron”, a spus compania americană într-un comunicat.

Va fi nevoie de „câteva săptămâni” pentru a înțelege nivelul de transmisibilitate și virulență al noii variante, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al OMS. Pentru Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), este „prematur” să se planifice o adaptare a vaccinurilor la varianta Omicron.

Țările se baricadează

Numită „Omicron”, varianta Covid-19, denumită științific B.1.1.529, a generat panică la nivel international și măsuri de izolare a Africii de Sud, unde a fost descoperită. În afară de Africa de Sud, Omicron a fost detectat în Malawi, Israel, Hong Kong și Belgia, membră a UE.

Canada a interzis intrarea pe pământul său călătorilor din șapte țări, inclusiv  din Africa de Sud unde noua variantă a fost detectată.

„Trebuie să acționăm rapid pentru a proteja canadienii”, a explicat într-o conferință de presă Jean-Yves Duclos, ministrul Sănătății, precizând că țările în cauză sunt Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe.

Statele Unite au anunțat, de asemenea, închiderea granițelor pentru călătorii din aceste țări, adăugând Malawi pe lista sa, potrivit unui înalt oficial american.

Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite vor aplica această interdicție călătorilor din Africa de Sud, Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia și Zimbabwe, au declarat oficialii din monarhiile Golfului.

În Europa, Marea Britanie, Franța, Italia și Cipru au interzis zborurile din Africa de Sud ș din țările învecinate începând de vineri.

Decizia multor țări interzice intrarea pe teritoriul lor a călătorilor din Africa de Sud după descoperirea în această țară a unei noi variante de Covid-19 este „nejustificată”, a regretat ministrul sud-african al Sănătății Joe Phaahla.

„Unii lideri caută țapi ispășitori pentru a rezolva o problemă care este globală”, a continuat el, referindu-se la „reacțiile instinctive de panică”.

Astfel de măsuri „draconice”, care au un impact deosebit asupra sectorului turistic, ar putea încuraja țările să nu raporteze descoperirea unor variante viitoare pentru a nu fi sancționate.

32 de mutații

„Această variantă are un număr mare de mutații, dintre care unele sunt îngrijorătoare”, a spus grupul de experții însărcinați de OMS să urmărească evoluția Covid-19.

Potrivit Santé Publique France,  Omicron are  „32 de mutații, inserții sau deleții ale proteinei Spike, inclusiv în special mutația N501Y care a fost asociată cu creșterea transmisibilității variantelor alfa, beta și gama”.

Numărul mare de mutații din această nouă variantă ar putea ajuta virusul să evite apărarea imunitară a organismului. Ar putea fi, prin definiție, mai transmisibil decât varianta Delta.

author avatar
Tudor Borcea
369 afisari

5 COMENTARII

  1. Si de ce nu stau europenii la ei acasa? Si de ce primesc tot felul de ciudati din africa? Stati bah acasa la voi 1 an si lasati-i pe Muluba Tulumba sa zdohneasca la ei in mama Africa! Dupa aia mergeti si va improprietariti acolo.

    • Ciobane, dobitoc mai poți fi. Sperăm că nu te-ai puit și că nici nu mai ai frați. Bolnavii ăia de la ei sunt ăia injectații, ciobane!

  2. Bai, astia vaxxinatilor in cap care va plimbati peste tot, prin toate hartoapele si junglele din Afrika, inca nu v-ati dat seama ca elitele globaliste au dat drumul la o noua arma biologica, zisa si covidiut-21, astae de cel putin 10 ori mai smecher ca fratele lui scapat din acel laborator chinez din Wuhan !! E clar ca baietii vor sa depopuleze Europa mai rapid de 2030, ceva ii sperie sau cineva le-a schimbat prin alocuri Agenda 2030, asa ca aia e, scapa acum numai cine si care poate 🙂

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger