AcasăȘTIRI EXTERNECovid-19. Planul de scoatere a Marii Britanii din izolare

Covid-19. Planul de scoatere a Marii Britanii din izolare

Covid-19. Planul de scoatere a Marii Britanii din izolare

Primul ministru britanic, Boris Johnson, va prezenta luni după-amiaza planul său pentru o ieșire „precaută” și „progresivă” din izolare, în timp ce situația sanitară se îmbunătățește în Regatul Unit.

O ieșire din izolare  „prudentă” și „progresivă”, având ca prioritate redeschiderea viitoare a școlilor.

Întreaga țară a fost din nou închisă la începutul lunii ianuarie pentru a lupta împotriva epidemiei Covid-19, care a ucis peste 120.000 de persoane în Marea Britanie și a adus spitalele  în pragul crizei.

Efectele măsurilor de izolare și a vaccinărilor se fac simțite, cu o scădere a numărului de cazuri, spitalizări și decese. Astfel că Boris Johnson poate contura măsuri de deblocare a țării.

Johnson le va prezenta parlamentului după-amiaza, înainte de o conferință de presă televizată în cursul serii.

Adulții, trecuți prin seringă

Campania de vaccinare lansată în decembrie este în plină desfășurare, unul din trei adulți primind deja o primă doză de vaccin.

Guvernul a promis că toți adulții vor primi o primă injecție cu vaccinul anti-Covid până la sfârșitul lunii iulie, avansând acest termen stabilit inițial pentru septembrie.

„Prioritatea noastră a fost întotdeauna să readucem copiii la școală, ceea ce este crucial pentru educația lor, precum și pentru bunăstarea lor mentală și fizică”, a spus Boris Johnson într-un comunicat.

El dorește, de asemenea, să le permită oamenilor să-și „găsească pe cei dragi în siguranță” după luni de izolare, permițând reuniuni în exterior, unde riscul transmiterii este considerat mai mic.

Boris Johnson a spus că orice decizie va fi luată pe baza dovezilor științifice de care dispune și cu precauție „pentru a nu anula progresul” făcut și „sacrificiile” făcute. Școlile s-ar putea redeschide din 8 martie.

Liderul opoziției laburiste, Keir Starmer, a spus că speră „în mod ideal” ca școlile să se redeschidă la acea dată, dar a subliniat necesitatea de a acționa „cu prudență”.

Industria hotelieră și de catering este în așteptare

Guvernul a anunțat deja că, din 8 martie, locuitorii căminelor de îngrijire bătrâni vor putea întâmpina un vizitator în interior, cu condiția să ofere rezultate negative pentru Covid-19 și să poarte o mască.

Această veste bună vine după succesul primei faze a campaniei de vaccinare, 15 milioane de persoane primind o primă doză la mijlocul lunii februarie, inclusiv rezidenți ai căminelor de bătrâni.

De atunci, campania s-a extins la persoanele de peste 65 de ani și la persoanele „clinic vulnerabile”. Până la jumătatea lunii aprilie, cei peste 50 de ani ar trebui să fi primit prima doză de vaccin.

Oamenii de știință estimează că vaccinurile oferă protecție la aproximativ trei săptămâni după injectare.

Disperarea proprietarilor de pub-uri

În timp ce familiile speră să vadă o lumină la capătul tunelului, unele sectoare economice deosebit de afectate de pandemie, cum ar fi hotelurile și restaurantele, ar trebui să mai aștepte câteva săptămâni, spre disperarea proprietarilor de pub-uri.

„Cârciuma a fost întotdeauna mai mult decât un simplu loc de băut. Aici mergem pentru a ne conecta, pentru a forma o comunitate”, a declarat Emma McClarkin, director executiv al British Beer & Pub Association (BBPA), pledând pentru redeschiderea pub-urilor.

Partidul Laburist apără reducerea TVA pentru a ajuta acest sector. „Trebuie să ne asigurăm că sprijinim companiile” pentru a le asigura „supraviețuirea”, a insistat Keir Starmer, scrie France 24.

În Regatul Unit, fiecare dintre cele patru națiuni ale țării decide asupra strategiei sale de ieșire din izolare. Școlile din Scoția și Țara Galilor se redeschid treptat de luni, începând cu cele mai mici clase primare.

În timp ce se pregătește pentru ieșirea din izolare,  guvernul a înăsprit controalele la frontier. De lunea trecută, rezidenții britanici și cetățenii irlandezi care sosesc în Anglia din 33 de țări clasificate de risc trebuie să respecte zece zile de carantină într-un hotel, pe cheltuiala lor.

 

author avatar
Tudor Borcea