AcasăȘTIRI EXTERNECovid-19. Petrecerea de ziua lui Obama, atacată de republicani

Covid-19. Petrecerea de ziua lui Obama, atacată de republicani

Covid-19. Petrecerea de ziua lui Obama, atacată de republicani

Deși intenționează să sărbătorească împlinirea a 60 de ani respectând toate politicile sanitare aplicabile, fostul președinte Barack Obama a atras critici – în special tabăra republicană – într-un context de reapariție a cazurilor de Covid-19 din cauza variantei Delta.

Petrecerea lui Barack Obama, născut pe 4 august, trebuie să aibă loc în weekend pe insula exclusivistă Martha’s Vineyard, în conformitate cu liniile directoare ale Centrelor pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), principala agenție publică de sănătate din Statele Unite, potrivit unor surse anonime citate de presa americană.

Un „coordonator Covid-19”, maestru de ceremonii?

Toți oaspeții vor trebui vaccinați și testați negativ, spun sursele. Evenimentul va avea loc în exterior și un „coordonator Covid-19”, al cărui rol exact nu a fost specificat, va fi la fața locului.

În plus, Martha’s Vineyard, situată în statul Massachusetts, prezenta luni, potrivit datelor CDC, doar un nivel moderat de transmitere a coronavirusului, care nu declanşează activarea unor noi recomandări ale autorităţilor sanitare, şi anume purtarea măştii în interior chiar şi pentru persoanele vaccinate, scrie AFP.

Ironii republicane

Congresmenul Jim Jordan, un fidel al lui Donald Trump, a ironizat situația, pe Twitter, afirmând că democrații, „dacă ar fi petrecerea de naștere a președintelui Trump”, ar denunța un „eveniment periculos de super-propagator” și ar concluziona că organizatorii unei astfel de adunări „ucid oameni”.

„Există o excepție pentru petrecerile la care participă vedete liberale bogate?”, s-a întrebat liderula Partidului Republican, Ronna McDaniel. „Vor impune democrații ca el (Obama) să ceară tuturor oaspeților săi să poarte masca?”, a plusat Lance Gooden, un alt congresman republican.

Cu mască, fără mască, Biden nu vine

„Fostul președinte, care susține vaccinarea și respectă sfaturile experților în sănătate publică, le aplică cu siguranță și pentru el însuși”, a declarat luni, 2 iulie, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki, amintind măsurile de precauție luate.

Actualul președinte Joe Biden nu este așteptat să participe.

Administrația lui Donald Trump a ținut paginile presei americane după ce a găzduit evenimente la Casa Albă unde nu se purtau măști de protecție. Sau în ministere, întâlniri de campanie, uneori în timpul apogeului pandemiei și înainte de autorizarea vaccinurilor anti-Covid-19.

O ceremonie în onoarea judecătoarei Amy Coney Barrett, numită de preşedintele republican la Curtea Supremă, a fost suspectată în mod deosebit că ar fi dus la contaminarea a peste zece persoane, printre care însuși Donald Trump.

author avatar
Tudor Borcea
238 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger