AcasăȘTIRI EXTERNECovid-19. Palestinienii rup „armistițiul” vaccinului cu Israel. „Nu vrem doze pe cale...

Covid-19. Palestinienii rup „armistițiul” vaccinului cu Israel. „Nu vrem doze pe cale să expire”

Covid-19. Palestinienii rup „armistițiul” vaccinului cu Israel. „Nu vrem doze pe cale să expire”

Autoritatea Palestiniană a anulat acordul cu Israel pentru donarea unui milion de doze de vaccin anti-Covid-19 de la Pfizer.

Aceste doze trebuiau să sosească cu puțin înainte de data expirării și trebuiau să „accelereze campania de vaccinare” a palestinienilor, în condițiile în care aproape 55% dintre israelieni au primit deja două doze de vaccin.

Ceea ce părea un demers în dezescaladarea tensiunilor israeliano-palestiniene a fost anulat brusc. Autoritatea Palestiniană a anulat vineri, 18 iunie, un acord cu Israelul pentru a transfera un milion de doze de vaccin, spunând că refuză să primească doze „pe cale să expire”.

„După examinarea de către echipele tehnice ale Ministerului Sănătăţii a primului lot de vaccinuri Pfizer primite în această seară de la Israel (…), s-a descoperit că nu respectă caracteristicile prevăzute de acord”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului palestinian, Ibrahim Melhem.

„Guvernul refuză să primească vaccinuri care sunt pe cale să expire”, a adăugat Ibrahim Melhem, alături de ministrul Sănătății Mai al-Kaila, adăugând că au fost primite aproximativ 90.000 de doze. El nu a specificat data de expirare a vaccinurilor. Pe rețelele de socializare, fotografiile dozelor de Pfizer cu inscripția „iunie 2021” au fost larg distribuite.

Anterior, guvernul palestinian nu confirmase existența unui acord încheiat cu statul evreu. Ministerul palestinian al Sănătății menționase doar o inițiativă a companiei Pfizer pentru transferul dozelor între Israel și Autoritatea Palestiniană, aprobată de partea palestiniană pentru a „accelera campania de vaccinare și a obține imunitatea colectivă”, scrie AFP.

Guvernul palestinian așteaptă acum ca laboratorul Pfizer să livreze direct vaccinurile comandate, a spus Melhem, fără a specifica o dată.

„Coronavirusul nu cunoaște granițe și nu face diferența între popoare. Acest schimb important de vaccinuri este în interesul fiecărei părți ”, a postat pe Twitter Nitzan Horowitz, noul ministru israelian al Sănătății, spunând că dorește„ cooperarea dintre Israel și vecinii săi palestinieni în alte domenii”, scrie Le Parisien.

Doar 5% din palestinieni sunt vaccinați

Datorită unei vaste campanii de vaccinare, lansată la sfârșitul lunii decembrie, după un acord cu gigantul farmaceutic Pfizer, aproximativ 55% din populația israeliană, sau mai mult de 5,1 milioane de persoane, au primit două doze de vaccin. De partea palestiniană, doar 260.713 persoane au primit cele două doze în Cisiordania și Fâșia Gaza, potrivit Ministerului Sănătății din Palestina.

De miercuri până joi, 170 de cazuri noi de pacienți au fost identificate în cele două teritorii palestiniene, ceea ce a ridicat numărul total de la începutul pandemiei la peste 312.000, inclusiv aproximativ 3.540 de decese, potrivit Ministerului Sănătății.

În Israel, 25 de cazuri noi au fost identificate de joi până vineri, potrivit autorităților sanitare care au înregistrat în total aproximativ 840.000 de pacienți, inclusiv peste 6.420 de decese.

author avatar
Tudor Borcea
167 afisari

1 COMENTARIU

  1. Bai Arahatule, bai arabule, du-te de urgenta in Fasia Gaza, si baga-le cu forta mintile in cap la salbaticii aia ai tai, cum adica nu vreau vaxinurile salvatoare, pai astea tocmai de aia au fost facute, sa te ajute sa dai coltul mai repede, doar au virusul live in el, odata ce la-i bagat in vena, deja ai in tine data de expirare activata !! 🙂

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger