AcasăȘTIRI EXTERNECovid-19. OMS va decide dacă mai reprezintă o urgență internațională

Covid-19. OMS va decide dacă mai reprezintă o urgență internațională

Covid-19. OMS va decide dacă mai reprezintă o urgență intrnațională / Foto: printscreen

Comitetul de urgență al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) se va reuni pe 27 ianuarie pentru a stabili dacă pandemia Covid-19 reprezintă în continuare o urgență internațională, a confirmat marți o purtătoare de cuvânt.

Comitetul pentru situații de urgență din cadrul Regulamentului sanitar internațional de sănătate îl consiliază pe directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, cu privire la pandemia de coronavirus din 2019.

Situația din China, fără impact semnificativ în Europa

Directorul general decide în cele din urmă dacă un focar reprezintă o „urgență de sănătate publică de interes internațional”, cel mai înalt nivel de alertă al agenției ONU.

Mai mulți oameni de știință de renume și consilieri ai OMS consideră că ar putea fi prea devreme pentru a declara sfârșitul fazei de urgență  pandemică, declarată în urmă cu trei ani, din cauza nivelului ridicat de infecții din China, care a renunțat la politica sa de zero Covid-19 în decembrie anul trecut.

Totuși, potrivit directorului regional al OMS, Hans Kluge, focarul din China nu ar trebui să aibă un „impact semnificativ asupra situației epidemiologice a Covid-19 în regiunea europeană”, a declarat marți acesta.

În timp ce mulți oameni de știință sunt îngrijorați că ar putea apărea o nouă variantă din cauza circulației mari a virusului, tulpinile care circulă în prezent în Asia sunt deja prezente în Europa, a precizat OMS.

Mai ales că populația europeană rămâne global protejată. „La începutul anului 2023, regiunea (…) se află într-o poziție foarte bună”, subliniază Catherine Smallwood, șefă a situațiilor de urgență la OMS Europa. „Avem o protecție puternică a populației, datorită în parte valurilor naturale de infecție care au avut loc, dar mai ales datorită unei excelente aderențe generale la vaccinare”.

În ciuda acestor vești liniștitoare, mai multe țări europene au introdus o cerință de testare negativă pentru călătorii din China, care a fost puternic încurajată de Uniunea Europeană. O serie de țări au recomandat, de asemenea, să nu călătorească inutil în China.  „Nu este nerezonabil ca țările să ia măsuri de precauție pentru a-și proteja populația, în timp ce așteptăm informații mai detaliate” din partea Chinei, dar „aceste măsuri trebuie să fie justificate științific” și „nediscriminatorii” față de călătorii din China, a continuat Hans Kluge.

author avatar
Tudor Borcea
210 afisari

1 COMENTARIU

  1. De fapt ce-i OMS?Cine i-a infiintat? Cine pune ”oamerni” in functie? Dava-n p ula mea si voi si seful oms Ghilibardos!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger