AcasăȘTIRI EXTERNECovid-19. OMS: Omicron ar putea genera variante mai periculoase

Covid-19. OMS: Omicron ar putea genera variante mai periculoase

Covid-19. OMS: Omicron ar putea genera variante mai periculoase

Multiplicarea cazurilor de Omicron în întreaga lume ar putea crește riscul apariției unei noi variante mai periculoase de Covid-19, a avertizat marți Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Deși varianta se răspândește ca un incendiu în întreaga lume, pare a fi mai puțin patogenă decât se credea inițial și a ridicat speranțe că pandemia ar putea fi depășită.

Dar Catherine Smallwood, un responsabil al situațiilor de urgență al OMS, a declarat că creșterea vertiginoasă a ratelor de infecție ar putea avea efectul opus.

„Suntem într-o fază foarte periculoasă”

„Cu cât Omicron se răspândește mai mult, cu atât este transmis mai mult și se replica mai mult, cu atât este mai probabil să genereze o nouă variantă”, a spus ea. „În prezent, Omicron este letal, poate provoca moartea (…) Poate mai puțin decât Delta, dar cine poate spune ce ar putea genera următoarea variantă?”

Europa a înregistrat peste 100 de milioane de cazuri de Covid-19 de la începutul pandemiei și peste cinci milioane de cazuri noi în ultima săptămână din 2021, ceea ce „eclipsează aproape tot ce am văzut până acum”, a adăugat Smallwood.

„Suntem într-o fază foarte periculoasă, ratele de contaminare cresc foarte semnificativ în Europa de Vest, iar impactul real al acestei situații nu este încă clar”, a spus ea, scrie AFP.

În timp ce „la nivel individual riscul de spitalizare este probabil mai mic” cu varianta Omicron decât cu Delta, în general, Omicron ar putea reprezenta o amenințare mai mare din cauza numărului de cazuri, a continuat ea.

„Când numărul de cazuri crește atât de semnificativ, este probabil ca mult mai mulți oameni cu boli grave să ajungă în spital sau chiar să moară”, a spus ea.

Marea Britanie, care a anunțat marți că a înregistrat pentru prima dată peste 200.000 de noi cazuri zilnice, este amenințată cu o criză spitalicească din cauza lipsei de personal cauzate de valul Omicron. Franța vecină a înregistrat 300.000 de cazuri.

Smallwood a spus că se așteptă la scenarii similare în alte țări europene: „Chiar și în sistemele de sănătate mari, sofisticate, există provocări reale în acest moment și este probabil ca acest lucru să se întâmple din nou în  regiune, deoarece Omicron va antrena o creștere a cazurilor”.

author avatar
Tudor Borcea
199 afisari

2 COMENTARII

  1. Creaza pe draku ,acum 100 ani medicina se facea mai bine decat in prezent,un savant de atunci face cat 100 de acum ,vaccinurile apa de ploaie,doar cascavalul gras sa iasa !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger