AcasăȘTIRI EXTERNECovid-19 obligă compania Lufthansa să facă 18.000 de zboruri fără pasageri

Covid-19 obligă compania Lufthansa să facă 18.000 de zboruri fără pasageri

Covid-19 obligă compania Lufthansa să facă 18.000 de zboruri fără pasageri

Pentru a nu-și pierde drepturile aeroportuare pentru sezonul viitor, compania germană Lufthansa va opera zboruri în ciuda absenței pasagerilor. O absurditate în plus provocată de criza Covid-19.

Perturbat de aproape doi ani, sectorul aviației trece prin noi turbulențe la sfârșitul anului.

11.500 de zboruri au fost anulate între 24 și 28 decembrie și zeci de mii reportate, în această perioadă de obicei aglomerată pe cer.  Multe companii explică această situație prin infecțiile cu Covid-19 în rândul echipajelor.

Greta Thunberg ce zice?

Compania germană Lufthansa a declarat că a fost constrânsă să suprime 33.000 de zboruri pentru sezonul de iarnă care urmează, sau 10% din programul său.

În plus, compania trebuie să onoreze 18.000 de zboruri suplimentare, așa zisele „zboruri inutile”. Aceste zboruri, chiar dacă nu îmbarcă nici un pasager, trebuie asigurate de Lufthansa pentru a nu-și pierde drepturile de aterizare și decolare pe aeroporturile europene, pentru sezonul viitor, scrie Le Point.

Este vorba de sloturile alocate companiilor aeriene pe marile aeroporturi din Europa. Conform legilor europene, operatorii aerieni trebuie să asigure un anumit număr de zboruri pe sloturile respective pentru a le păstra și în anul următor.

UE cere companiilor aeriene să folosească cel puțin 80% din sloturile lor de decolare și aterizare. Această regulă a fost suspendată o perioadă la începutul pandemiei, în martie 2020, dar a fost reintrodusă în primăvara lui 2021.

Prin urmare, compania va trebui să efectueze un anumit număr de zboruri în ianuarie, chiar dacă pasagerii sunt mult mai puțini, sau chiar absenți cu totul.

Șeful companiei Lufthansa, Carsten Spohr, a criticat ferm aceste reguli în presa germană, subliniind în special aberația ecologică reprezentată de aceste zboruri menținute.

„Din păcate, trebuie să efectuăm aceste 18.000 de zboruri inutile”, spre deosebire de „ceea ce face Comisia Europeană cu Fit for 55”, și anume o reducere a emisiilor de CO2  cu 55% până în 2030 față de 1990.

author avatar
Tudor Borcea