AcasăȘTIRI EXTERNECovid-19. Moscova decretează vaccinările obligatorii. „Situație dramatică”

Covid-19. Moscova decretează vaccinările obligatorii. „Situație dramatică”

Covid-19. Moscova decretează vaccinările obligatorii. „Situație dramatică”/ Foto: Facebook

Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a anunțat, miercuri, 16 iunie, obligativitatea de a se vaccina împotriva Covid-19 pentru toți angajații din sectorul serviciilor pentru a contracara o evoluție epidemiologică „dramatică” a situației.

„Trebuie să facem totul pentru a efectua vaccinarea în masă cât mai repede posibil, pentru a opri această boală teribilă și a pune capăt morții a mii de oameni”, a declarat Sobianin.

Confruntat cu o creștere a numărului de cazuri, el declarase deja întreaga săptămână, începând cu 15 iunie, nelucrătoare pentru a lupta împotriva deteriorării situației sanitare.

12.000 de persoane, spitalizate la Moscova

În prezent, 12.000 de persoane sunt spitalizate la Moscova din cauza Covid-19. „Morbiditatea este la nivelul vârfurilor de la sfârșitul anului 2020”, a remarcat primarul, referindu-se la al doilea val mortal al epidemiei din Rusia.

Acest anunț al unei obligații de vaccinare împotriva Covid-19 este o premieră în Rusia și merge împotriva declarațiilor președintelui Vladimir Putin care, în timp ce solicita rușilor să fie vaccinați, a spus că se opune oricărei măsuri obligatorii.

Tensiunea situației de la Moscova, unde trăiesc oficial 12-13 milioane de oameni, l-a determinat pe Serghei Sobianin să impună vaccinarea. Potrivit acestuia, doar 1,8 milioane de locuitori ai capitalei sunt vaccinați.

Rusia a declarat, miercuri, că a numărat 13.397 de cazuri noi în ultimele 24 de ore și 396 de decese. Moscova a înregistrat 5.782 cazuri noi și, respectiv, 75 de decese, scrie Le Point.

Rușii spun niet vaccinului Sputnik V

Deși este disponibil de la sfârșitul anului 2020, vaccinul rusesc Sputnik-V este evitat de populație, suspectând acest produs dezvoltat de autorități.

Până în prezent, din decembrie, abia 19 milioane de ruși, sau mai puțin de 13% din populație, au primit cel puțin o doză, conform recensământului efectuat de site-ul Gogov, care adună date din regiuni și mass-media din cauza lipsei statisticilor naționale oficiale.

Potrivit unui sondaj efectuat în aprilie de institutul independent Levada, mai mult de 60% dintre rușii chestionați nu intenționează să fie vaccinați, în ciuda cifrelor de contaminare care nu au scăzut de câteva săptămâni.

Rusia este una dintre țările cele mai afectate de pandemie. Potrivit agenției de statistică Rosstat, peste 270.000 de decese i-au fost asociate la sfârșitul lunii aprilie, mai mult decât dublu față de 127.576 de decese recunoscute până în prezent de guvern în contabilitatea zilnică.

Mortalitate ridicată

Datele demografice arată, de asemenea, o creștere pronunțată a mortalității în ianuarie-aprilie 2021 comparativ cu aceeași perioadă a anului 2020, cu 752.000 de decese înregistrate față de aproximativ 611.000 cu un an mai devreme.

În 2020, creșterea numărului de decese ajunsese deja la 18%, cu 2,1 milioane de decese față de 1,8 milioane în 2019.

Autoritățile nu au detaliat cauzele acestei creșteri a mortalității, pe care statisticile privind Covid-19 le explică doar parțial.

După restricțiile din primăvara lui 2020, Rusia, pentru a-și păstra economia, a implementat restricții anti-Covid foarte limitate, din care majoritatea au fost ridicate la începutul anului 2021.

author avatar
Tudor Borcea