AcasăȘTIRI EXTERNECovid-19 lasă omenirea fără culoarea preferată

Covid-19 lasă omenirea fără culoarea preferată

Covid-19 lasă omenirea fără culoarea preferată

Microcipuri, gaz, lemn, hârtie igienică, bumbac, îngrășăminte, biciclete sau jucării de Crăciun, lipsurile afectează practic toate sectoarele. Plus unul la care nimeni nu se aștepta: pigmenții pentru culoarea albastră.

Producătorul olandez de vopsea Akzo Nobel declară astfel că îi lipsesc ingredientele de bază pentru a fabrica culoarea albastră, „una dintre culorile bazice cele mai dificile de obținut”, relatează directorul Thierry Vanlancker într-un interviu pentru Bloomberg.

Reciclarea borcanelor, ca pe vremuri

Or, albastrul este una dintre cele mai populare culori. Deși albastrul a fost unul dintre primii pigmenți care au fost folosiți în istorie, este, de asemenea, extrem de rar și greu de sintetizat chimic.

Pe lângă albastru, compania se confruntă cu o penurie de tablă care este folosită pentru a face cutiile de vopsea. Compania este redusă să reutilizeze borcanele goale din alte țări. Unele vopsele pentru pereți exteriori lipsesc, de asemenea, din cauza unui aditiv de impermeabilizare care nu a fost găsit, iar alte ingrediente, cum ar fi rășinile epoxidice, solvenții sau acrilicele, se confruntă, de asemenea, cu probleme de aprovizionare.

Peste o sută de aditivi sunt încorporați în vopsele, punând producătorii în fața unui risc crescut de lipsuri. „Este ca o rețetă de tort: ​​lipsește doar un ingredient și nu poți să-l faci”, confirmă Ryan Amato, care deține o companie de vopsele în Pennsylvania, SUA.

Cererea și prețurile au explodat

Pe lângă o presiune asupra ofertei, cererea de vopsea a explodat și din cauza izolării din cauza pandemiei Covid-19, ceea ce a determinat multe gospodării să-și refacă interioarele. Anumite culori au înregistrat o creștere a vânzărilor de peste 20% în acest an, scrie Slate.

Rezultatul: prețurile vopselei au crescut cu 10,6% în august în Statele Unite, cea mai mare creștere din 2009, relatează CNBC. Iar termenele de livrare pentru șantierele de construcții devin mai lungi, ajungând uneori la opt până la zece luni.

Pentru Akzo Nobel, situația nu ar trebui să fie doar tranzitorie. „Probabil că vor dura șase până la nouă luni pentru a reveni la normal”, spune el.

author avatar
Tudor Borcea
271 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger